Smakosze.pl
Mleko ryżowe

Getty Images/Rimma_Bondarenko

Jak zrobić mleko ryżowe w domu?

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Kopeć Dorota

Udostępnij:

Mleka roślinne od kilku lat zyskują w Polsce coraz większą popularność. Są jednym z najważniejszych składników diety roślinnej, dzięki nim możemy przyrządzać wegańskie owsianki i ciasta, a także wiele innych ciekawych i smacznych dań. Jednym z częś

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest obecnie dostępne w większości sklepów spożywczych, podobnie jak mleko sojowe czy migdałowe. Co ciekawe jednak, mleko ryżowe możemy samodzielnie sporządzić w domu. Przepis na domowe mleko ryżowe jest prosty i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.

Składniki:

  • ·         1 szklanka białego ryżu

  • ·         1 litr wody mineralnej niegazowanej

  • ·         1 sztuka gazy metrowej niejałowej

  • ·         1 sitko

undefined

Przygotowanie:

Przyrządzenie domowego mleka ryżowego zaczynamy od wsypania całej porcji ryżu do miski. Do ryżu dolewamy 2 szklanki wody i pozostawiamy na całą noc. Nie wstawiamy do lodówki. Ważne, aby ryż leżał w wodzie mniej więcej 12 godzin, nie krócej.

Po upływie 12 godzin do miski dolewamy następne 2 szklanki wody. Całość dokładnie blendujemy.

Na sitku układamy złożoną 4 razy gazę.

Powstałą w wyniku blendowania masę przecedzamy przez sitko. Pamiętajmy, aby umieścić pod nim czystą miskę, do której spłynie mleko.

Po przelaniu całości gazę związać i mocno ścisnąć (dalej nad miską). Powinno z niej wypłynąć pozostałe mleko.

Gazę wyrzucamy. Ryż możemy użyć w innych przepisach.

Mleko ryżowe przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

undefined

Mleko ryżowe w owsiance

Składniki:

  • ·         200 gramów malin świeżych lub mrożonych

  • ·         ½ szklanki płatków owsianych

  • ·         100 gramów rodzynek

  • ·         100 gramów migdałów

  • ·         1 szklanka mleka ryżowego

  • ·         przyprawy: cynamon (do smaku)

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je mlekiem ryżowym i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W trakcie gotowania dosypujemy cynamon. Jeżeli preferujemy w owsiankach owoce na ciepło, możemy również od razu dosypać maliny. Jeśli nie, dodajemy je już po przełożeniu owsianki do miseczki.

Kiedy mleko z płatkami się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i przykrywamy na około 5 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny wciągnąć pozostałości mleka ryżowego i stać się jeszcze miększe.

Po 5 minutach przekładamy owsiankę do miseczki. Posypujemy rodzynkami i migdałami. Jeżeli nie dodaliśmy malin w trakcie gotowania, je również kładziemy na owsiance.

Całość możemy posypać dodatkową porcją cynamonu.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

undefined

Mleko ryżowe w cieście

Składniki:

  • ·         2 szklanki mąki pszennej

  • ·         1 szklanka cukru trzcinowego

  • ·         1 opakowanie cukru wanilinowego

  • ·         1 płaska łyżka stołowa sody oczyszczonej

  • ·         3 łyżki stołowe kakao

  • ·         5 łyżek stołowych konfitury wiśniowej

  • ·         1½ szklanki mleka ryżowego

  • ·         ½ szklanki oleju roślinnego

  • ·         przyprawy: 1 łyżka stołowa cynamonu

  • ·         dodatkowo: świeże wiśnie, żurawina suszona (ilość dowolna)

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy także cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Dosypujemy kakao. Składniki zalewamy mlekiem ryżowym i olejem. Całość dokładnie mieszamy łyżką, następnie zaczynamy miksować.

W trakcie miksowania dodajemy sodę oraz cynamon. Dosypujemy suszoną żurawinę.

Miksujemy wszystkie składniki do momentu, w którym połączą się w jednorodną masę.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, wylewamy masę do formy i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy przez 40-50 minut. Warto w trakcie pieczenia sprawdzać przy użyciu drewnianego patyczka czy ciasto jest już suche w środku. Wyjmujemy je, kiedy patyczek będzie całkiem suchy.

Ciasto smarujemy konfiturą wiśniową i posypujemy świeżymi wiśniami.

Smacznego!

Żródło: Kwestia Smaku, Bee, Kina Paruzel

Kopeć DorotaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >