Jak zrobić mleko ryżowe w domu?
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe jest obecnie dostępne w większości sklepów spożywczych, podobnie jak mleko sojowe czy migdałowe. Co ciekawe jednak, mleko ryżowe możemy samodzielnie sporządzić w domu. Przepis na domowe mleko ryżowe jest prosty i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.
Składniki:
· 1 szklanka białego ryżu
· 1 litr wody mineralnej niegazowanej
· 1 sztuka gazy metrowej niejałowej
· 1 sitko
undefined
Przygotowanie:
Przyrządzenie domowego mleka ryżowego zaczynamy od wsypania całej porcji ryżu do miski. Do ryżu dolewamy 2 szklanki wody i pozostawiamy na całą noc. Nie wstawiamy do lodówki. Ważne, aby ryż leżał w wodzie mniej więcej 12 godzin, nie krócej.
Po upływie 12 godzin do miski dolewamy następne 2 szklanki wody. Całość dokładnie blendujemy.
Na sitku układamy złożoną 4 razy gazę.
Powstałą w wyniku blendowania masę przecedzamy przez sitko. Pamiętajmy, aby umieścić pod nim czystą miskę, do której spłynie mleko.
Po przelaniu całości gazę związać i mocno ścisnąć (dalej nad miską). Powinno z niej wypłynąć pozostałe mleko.
Gazę wyrzucamy. Ryż możemy użyć w innych przepisach.
Mleko ryżowe przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.
undefined
Mleko ryżowe w owsiance
Składniki:
· 200 gramów malin świeżych lub mrożonych
· ½ szklanki płatków owsianych
· 100 gramów rodzynek
· 100 gramów migdałów
· 1 szklanka mleka ryżowego
· przyprawy: cynamon (do smaku)
Przygotowanie:
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je mlekiem ryżowym i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W trakcie gotowania dosypujemy cynamon. Jeżeli preferujemy w owsiankach owoce na ciepło, możemy również od razu dosypać maliny. Jeśli nie, dodajemy je już po przełożeniu owsianki do miseczki.
Kiedy mleko z płatkami się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i przykrywamy na około 5 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny wciągnąć pozostałości mleka ryżowego i stać się jeszcze miększe.
Po 5 minutach przekładamy owsiankę do miseczki. Posypujemy rodzynkami i migdałami. Jeżeli nie dodaliśmy malin w trakcie gotowania, je również kładziemy na owsiance.
Całość możemy posypać dodatkową porcją cynamonu.
Podajemy na ciepło lub na zimno.
undefined
Mleko ryżowe w cieście
Składniki:
· 2 szklanki mąki pszennej
· 1 szklanka cukru trzcinowego
· 1 opakowanie cukru wanilinowego
· 1 płaska łyżka stołowa sody oczyszczonej
· 3 łyżki stołowe kakao
· 5 łyżek stołowych konfitury wiśniowej
· 1½ szklanki mleka ryżowego
· ½ szklanki oleju roślinnego
· przyprawy: 1 łyżka stołowa cynamonu
· dodatkowo: świeże wiśnie, żurawina suszona (ilość dowolna)
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy także cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Dosypujemy kakao. Składniki zalewamy mlekiem ryżowym i olejem. Całość dokładnie mieszamy łyżką, następnie zaczynamy miksować.
W trakcie miksowania dodajemy sodę oraz cynamon. Dosypujemy suszoną żurawinę.
Miksujemy wszystkie składniki do momentu, w którym połączą się w jednorodną masę.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
Kiedy piekarnik się nagrzeje, wylewamy masę do formy i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy przez 40-50 minut. Warto w trakcie pieczenia sprawdzać przy użyciu drewnianego patyczka czy ciasto jest już suche w środku. Wyjmujemy je, kiedy patyczek będzie całkiem suchy.
Ciasto smarujemy konfiturą wiśniową i posypujemy świeżymi wiśniami.
Smacznego!
Żródło: Kwestia Smaku, Bee, Kina Paruzel