Mleko ryżowe
Getty Images/Rimma_Bondarenko

Jak zrobić mleko ryżowe w domu?

Mleka roślinne od kilku lat zyskują w Polsce coraz większą popularność. Są jednym z najważniejszych składników diety roślinnej, dzięki nim możemy przyrządzać wegańskie owsianki i ciasta, a także wiele innych ciekawych i smacznych dań. Jednym z częściej wykorzystywanych w kuchni mlek jest mleko ryżowe, które świetnie komponuje się szczególnie ze słodkimi potrawami.

Mleko ryżowe

Mleko ryżowe jest obecnie dostępne w większości sklepów spożywczych, podobnie jak mleko sojowe czy migdałowe. Co ciekawe jednak, mleko ryżowe możemy samodzielnie sporządzić w domu. Przepis na domowe mleko ryżowe jest prosty i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.

Składniki:

  • · 1 szklanka białego ryżu
  • · 1 litr wody mineralnej niegazowanej
  • · 1 sztuka gazy metrowej niejałowej
  • · 1 sitko

Przygotowanie:

Przyrządzenie domowego mleka ryżowego zaczynamy od wsypania całej porcji ryżu do miski. Do ryżu dolewamy 2 szklanki wody i pozostawiamy na całą noc. Nie wstawiamy do lodówki. Ważne, aby ryż leżał w wodzie mniej więcej 12 godzin, nie krócej.

Po upływie 12 godzin do miski dolewamy następne 2 szklanki wody. Całość dokładnie blendujemy.

Na sitku układamy złożoną 4 razy gazę.

Powstałą w wyniku blendowania masę przecedzamy przez sitko. Pamiętajmy, aby umieścić pod nim czystą miskę, do której spłynie mleko.

Po przelaniu całości gazę związać i mocno ścisnąć (dalej nad miską). Powinno z niej wypłynąć pozostałe mleko.

Gazę wyrzucamy. Ryż możemy użyć w innych przepisach.

Mleko ryżowe przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

Mleko ryżowe w owsiance

Składniki:

  • · 200 gramów malin świeżych lub mrożonych
  • · ½ szklanki płatków owsianych
  • · 100 gramów rodzynek
  • · 100 gramów migdałów
  • · 1 szklanka mleka ryżowego
  • · przyprawy: cynamon (do smaku)

Przygotowanie:

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane. Zalewamy je mlekiem ryżowym i podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 minut. W trakcie gotowania dosypujemy cynamon. Jeżeli preferujemy w owsiankach owoce na ciepło, możemy również od razu dosypać maliny. Jeśli nie, dodajemy je już po przełożeniu owsianki do miseczki.

Kiedy mleko z płatkami się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i przykrywamy na około 5 minut. W tym czasie płatki owsiane powinny wciągnąć pozostałości mleka ryżowego i stać się jeszcze miększe.

Po 5 minutach przekładamy owsiankę do miseczki. Posypujemy rodzynkami i migdałami. Jeżeli nie dodaliśmy malin w trakcie gotowania, je również kładziemy na owsiance.

Całość możemy posypać dodatkową porcją cynamonu.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Mleko ryżowe w cieście

Składniki:

  • · 2 szklanki mąki pszennej
  • · 1 szklanka cukru trzcinowego
  • · 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • · 1 płaska łyżka stołowa sody oczyszczonej
  • · 3 łyżki stołowe kakao
  • · 5 łyżek stołowych konfitury wiśniowej
  • · 1½ szklanki mleka ryżowego
  • · ½ szklanki oleju roślinnego
  • · przyprawy: 1 łyżka stołowa cynamonu
  • · dodatkowo: świeże wiśnie, żurawina suszona (ilość dowolna)

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy także cukier trzcinowy i cukier wanilinowy. Dosypujemy kakao. Składniki zalewamy mlekiem ryżowym i olejem. Całość dokładnie mieszamy łyżką, następnie zaczynamy miksować.

W trakcie miksowania dodajemy sodę oraz cynamon. Dosypujemy suszoną żurawinę.

Miksujemy wszystkie składniki do momentu, w którym połączą się w jednorodną masę.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, wylewamy masę do formy i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy przez 40-50 minut. Warto w trakcie pieczenia sprawdzać przy użyciu drewnianego patyczka czy ciasto jest już suche w środku. Wyjmujemy je, kiedy patyczek będzie całkiem suchy.

Ciasto smarujemy konfiturą wiśniową i posypujemy świeżymi wiśniami.

Smacznego!

Żródło: Kwestia Smaku, Bee, Kina Paruzel

Następny artykuł