Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
Zastanawialiście się jak przygotować smaczne szare kluski? Danie dobrze znane z obiadów u babci zrobicie zaledwie kilka chwil. Z prostą recepturą krok po kroku wyjdą delikatne i będą wprost rozpływać się w ustach. Rodzina je pokocha. Spróbujecie?
Kluski są smakowitym mącznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Przyrządzone na bazie ziemniaków będzie jeszcze bardziej sycące, a ich konsystencja będzie jeszcze przyjemniejsza w odbiorze. Warto spróbować.
Przepis na wyborne szare kluski
Składniki:
-
1 kg mączystych ziemniaków
-
2 duże jaja
-
3 szklanki mąki pszennej
-
1-2 łyżeczki soli
-
woda
Jak przyrządzić szare kluski? Z recepturą krok po kroku wyjdą znakomite
1. Przygotowujemy ziemniaki
Pierwszym krokiem w przygotowaniu klusek jest rozdrobnienie warzyw. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przenosimy je na sito o gęstym splocie ułożone na dużej misce. Zostawiamy na pół godziny , by płyn się uwolnił do naczynia, a na jego dnie zgromadziła skrobia ziemniaczana.
2. Przyrządzamy masę na szare kluski
Do osobnego naczynia wkładamy odcedzone ziemniaki, solimy je i łączymy w oddzieloną od ziemniaczanego soku skrobią. Całość starannie mieszamy.
Stopniowo — najlepiej w porcjach po pół szklanki — dodajemy mąkę pszenną. Gdy powstanie gęsta masa, którą można będzie swobodnie nabierać łyżką, przystępujemy do gotowania klusek.
3. Gotujemy szare kluski
Do sporego garnka wlewamy 2-3 litry wody. Wsypujemy odrobinę soli. Gdy zawrze, przy pomocy łyżeczki do herbaty przenosimy porcje ciasta do garnka, zanurzając je wraz ze sztućcem w płynie — to ułatwi ich uformowanie.
Gotujemy partiami. Za każdym razem czekamy aż szare kluski, które początkowo umieszczaliśmy na dnie garnka, wypłyną. Odcedzamy je i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.
Więcej pomysłów na pyszne kluski znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podajemy sprawdzony przepis na śląski rarytas z dziurką . Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na kluski na parze .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
-
Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa
-
Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia