Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku
canva/

Jak zrobić niezapomniane szare kluski? Przepis krok po kroku

17 sierpnia 2022

Zastanawialiście się jak przygotować smaczne szare kluski? Danie dobrze znane z obiadów u babci zrobicie zaledwie kilka chwil. Z prostą recepturą krok po kroku wyjdą delikatne i będą wprost rozpływać się w ustach. Rodzina je pokocha. Spróbujecie?

Kluski są smakowitym mącznym dodatkiem do wielu dań obiadowych. Przyrządzone na bazie ziemniaków będzie jeszcze bardziej sycące, a ich konsystencja będzie jeszcze przyjemniejsza w odbiorze. Warto spróbować.

Przepis na wyborne szare kluski

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 2 duże jaja

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1-2 łyżeczki soli

  • woda

Jak przyrządzić szare kluski? Z recepturą krok po kroku wyjdą znakomite

1. Przygotowujemy ziemniaki

Pierwszym krokiem w przygotowaniu klusek jest rozdrobnienie warzyw. Umyte i obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przenosimy je na sito o gęstym splocie ułożone na dużej misce. Zostawiamy na pół godziny , by płyn się uwolnił do naczynia, a na jego dnie zgromadziła skrobia ziemniaczana.

2. Przyrządzamy masę na szare kluski

Do osobnego naczynia wkładamy odcedzone ziemniaki, solimy je i łączymy w oddzieloną od ziemniaczanego soku skrobią. Całość starannie mieszamy.

Stopniowo — najlepiej w porcjach po pół szklanki — dodajemy mąkę pszenną. Gdy powstanie gęsta masa, którą można będzie swobodnie nabierać łyżką, przystępujemy do gotowania klusek.

3. Gotujemy szare kluski

Do sporego garnka wlewamy 2-3 litry wody. Wsypujemy odrobinę soli. Gdy zawrze, przy pomocy łyżeczki do herbaty przenosimy porcje ciasta do garnka, zanurzając je wraz ze sztućcem w płynie — to ułatwi ich uformowanie.

Gotujemy partiami. Za każdym razem czekamy aż szare kluski, które początkowo umieszczaliśmy na dnie garnka, wypłyną. Odcedzamy je i podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.

Więcej pomysłów na pyszne kluski znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podajemy sprawdzony przepis na śląski rarytas z dziurką . Ten natomiast zawiera sprawdzony patent na kluski na parze .

Wiemy jak zrobić szare kluski
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy