Smakosze.pl
pampuchy

Wikipedia/Nerel

Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy”

23 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie odmiany smakowej, zamiast ziemniaków, podajcie do obiadu kluski. Nie taki zwykły makaron, ale słynne „pampuchy". Dziś podamy wam przepis na te kultowe kluski na parze. Doskonale smakują podane z gulaszem, a także z sosem owocowym. Sprawdzą się więc na obiad i podwieczorek.

Na parze można ugotować warzywa czy rybę, ale też wyjątkowe kluski. Wyjątkowe, bo niezwykle puszyste i delikatne. To dlatego, że są robione z ciasta drożdżowego. Uparowane kluski są mięciutkie i wilgotne, aż rozpływają się w ustach.

Projekt bez tytułu - 2021-12-15T164830.325

Dlaczego warto dodać do barszczu czerwonego sok jabłkowy?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kultowe kluski na parze, czyli słynne „pampuchy"

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 5 dag masła

  • 2 jajka

  • sól

Przygotowanie pampuchów

Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło podgrzej do rozpuszczenia, przestudź.

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, masło, jajka i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj łyżką, a potem dokładnie wyrób gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie wyrób na stolnicy oprószonej mąką. Podziel je na 2-3 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki, z każdego uformuj kulkę.

Powstałe bułeczki ułóż na ściereczce, przykryj drugą ściereczką, pozwól im nieco wyrosnąć. Do garnka wlej wodę, nakryj go gazą, obwiąż sznurkiem dookoła garnka.

Wodę w garnku zagotuj, na gazie ułóż kluski, przykryj je np. metalową miską. Gotuj ok. 10 minut, aż ładnie urosną. Krój w plastry, podawaj z sosem.

Po więcej inspiracji na pyszne kluski zapraszamy na naszą stronę. Poznaj przepis na kluski śląskie, a także na szare kluski.

gulasz

gulasz

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak ugotować kaszę gryczaną na sypko? Tajemnica smacznego dodatku do obiadu tkwi w proporcjach

Czytaj więcej >

Przepisy

Żeberka duszone w sosie z cebulą. Mięciutkie i delikatne, doskonałe na jesienny obiad

Czytaj więcej >
zupa pomidorowa

Przepisy

Aksamitna zupa ze świeżych pomidorów. Nie zastąpi ich żaden przecier, ani koncentrat

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >