Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić placki ziemniaczane?
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.01.2022 01:00

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Jak zrobić placki ziemniaczane?
canva/PeteerS

Placki ziemniaczane to pomysł na wyśmienity, tradycyjny obiad, jak u babci. Miękkie w środku z chrupiącą skórką smakują doskonale zarówno na słodko, jak i wytrawnie, np. z gulaszem lub sosem grzybowym. Sekret najlepszych placków ziemniaczanych tkwi w mące i samych ziemniakach. Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Jak zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane, teoretycznie banalne danie, w praktyce nie zawsze wychodzi doskonale. Powodów jest wiele, od niewłaściwego rodzaju ziemniaków, mąki, po zbyt małą ilość oleju lub złą ilość soli i przypraw.

Przygotowywanie masy na placki ziemniaczane zależy również od tego, czy wykorzystasz ziemniaki zeszłoroczne, czy młode. Mimo, iż należy pamiętać o kilku zasadach podczas robienia i smażenia placków, to są one tak proste, że bez problemu je zapamiętasz i dzięki nim staniesz się prawdziwym mistrzem placków ziemniaczanych.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Na rynku otrzymamy wiele odmian ziemniaków, do wilgotnych, po mączne. Każda odmiana znalazła zastosowanie w kuchni i przygotujesz z nich wiele smacznych dań. Ziemniaki zeszłoroczne również różnią się od młodych bylin ilością skrobi- są zdecydowanie bardziej mączne, niż młode ziemniaczki.

Wyróżniamy trzy typy ziemniaków: odmiana A to ziemniaki wodniste, a dużej zawartości wody. Świetnie sprawdzą się do sałatek, na obiad, jako tłuczone ziemniaki, a także na grilla, jako dodatek do mięs.

Ziemniaki typu B to ziemniaki o mniejszej zawartości wody i z większą ilością mąki, niż odmiana A. Są kruche, sypkie i świetnie sprawdzą się do zup i frytek, ponieważ nie rozpadną się podczas obróbki termicznej. Z ziemniaków zrobisz też smaczne placki ziemniaczane.

Kilka różnych odmian ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/Natasha Breen

Placki ziemniaczane przygotujesz również z ziemniaków typu C, czyli odmian mącznych o niskiej zawartości wody i sporej ilości skrobi. Ziemniaki te wchłaniają najmniej oleju podczas smażenia, dzięki czemu placki są zwarte, nie rozpadają się na patelni i są mniej kaloryczne od placków z odmiany B. Z ziemniaków typu C świetnie sprawdzą się również do klusek, pyz z mięsem i kopytek.

Czym doprawić placki ziemniaczane?

Ciężko doprawić surową masę ziemniaczaną. Najważniejsza w plackach jest sól, która świetnie podkreśli ich smak. Zawsze dodawaj płaską łyżeczkę soli na 1 kg obranych ziemniaków, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że nie przesolisz placków i że nie wyjdą bez smaku. Pieprz dodawaj według uznania.

W wytrawnych plackach ziemniaczanych nie może również zabraknąć aromatycznej cebuli i majeranku. Starta na tarce cebulka dodaje lekkiej ostrości i świetnego smaku. Placki dopraw również płaską łyżeczką majeranku. Jeśli robisz placki na słodko, pomiń cebulę i majeranek w przepisie. Placki z cukrem dopraw wyłącznie solą i odrobiną pieprzu.

Produkty do placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/Volodymyr_Plysiuk

Do masy ziemniaczanej możesz również dodać posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, ząbki czosnku, marchewkę, cukinię, a nawet starty ser lub szynkę drobiową. Placki są tak uniwersalne, jeśli chodzi o dodatki, że możesz stworzyć jedyne w swoim rodzaju danie dla całej rodziny.

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jeśli robisz placki z ziemniaków mącznych, wystarczą 2-3 czubate łyżki mąki pszennej na 1 kg warzyw. Jeśli jednak robisz ziemniaki z odmiany A lub z młodych ziemniaków, które zawierają dużo wody, do masy musisz również dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej.

Mąka do placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: canva/Mariamarmar

Do masy ziemniaczanej możesz dodać również mąkę krupczatkę, jako zamiennik mąki pszennej. Krupczatka to rodzaj mąki produkowanej z pszenicy, jednak ma odrobinę większe ziarna i jest bardziej kleista.

Przepis na placki ziemniaczane

Składniki na 8-10 placków:

  • 0,5 kg ziemniaków typu B lub C

  • jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • cebula

  • szczypta majeranku

  • pół łyżeczki soli

  • pieprz

  • olej do smażenia