Ile smażyć frytki w frytkownicy?
Frytki to świetny dodatek do burgerów, mięsa, ryb, a podane z sosami są przekąską, którą uwielbiamy wszyscy, niezależnie od wieku. Frytki jak z restauracji typu fast-food przygotujesz samodzielnie przy pomocy frytkownicy, jednak bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku. Jak smażyć frytki? Ile smażyć frytki w frytkownicy?
Frytki to doskonały zamiennik tradycyjnych ziemniaków. Miękkie w środku, chrupiące z zewnątrz zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka. Domowe frytki smażone w frytkownicy będą smakować doskonale, kiedy zastosujesz kilka poniższych rad.
Danie przygotuj samodzielnie z dużych, młodych ziemniaków. Mrożone i gotowe produkty posiadają konserwanty i ulepszacze smaku. Pokrojone w słupki ziemniaki włóż do miski z zimną wodą i odstaw na 10-15 minut, dzięki czemu frytki będą jeszcze bardziej chrupiące.
Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność smażonych na oleju frytek, włóż je również do miski z zimnym mlekiem na kolejne 10 minut, następnie dokładnie osusz i włóż do rozgrzanej frytkownicy. Mleko zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dzięki czemu frytki są o wiele mniej kaloryczne.
Frytki smażone to doskonały dodatek do domowych burgerów, smażonej ryby, kurczaka. Po usmażeniu oprósz ziemniaki solą morską lub himalajską. Frytki oprószone posiekaną natką pietruszki również smakują wybornie.
Dzieci uwielbiają frytki. Uwielbiają również gofry. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne gofry dla swoich pociech.
Ile smażyć frytki w frytkownicy?
Frytki smaż na dużej ilości oleju rzepakowego, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia. Najsmaczniejsze frytki uzyskasz, jeśli usmażysz je partiami.
Na początku nastaw frytkownicę na 150 stopni C i pogrzej olej, smaż w nim frytki przez 10 minut, następnie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Zwiększ moc frytkownicy do 180 stopni C i wrzuć usmażone i odsączone z tłuszczu frytki na 5 minut, aby dobrze się dopiekły.
Tak przygotowane frytki będą miękkie w środku, ale chrupiące na zewnątrz, czyli takie, jakie frytki być powinny. Frytki od razu wyłóż na talerz i podaj z sosami lub przygotowanym daniem.