Smakosze.pl Przepisy Jak zrobić soczysty klops?
canva/pixelshot

Jak zrobić soczysty klops?

18 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczeń rzymska, inaczej określana jako klops, jest tania, łatwa w przygotowaniu, a także przepyszna - kto nie lubi soczystego mięsa zapieczonego z przyprawami? Aby zrobić ją najlepiej, nie wyrabiaj zbyt długo mięsa. Inaczej pieczeń może rozpaść się podczas pieczenia lub wyjść zbyt sucha.

Pieczeń rzymska, przez innych nazywana po prostu klopsem, nie wymaga od gotującego żadnej wprawy, ani wysiłku. Trzeba jednak spełnić kilka warunków, aby zawsze udała się na 100%.

Przede wszystkim mięso nie może zostać zanadto wyrobione, a jego temperatura powinna być jak najniższa. Najlepsze jest stosunkowo tłuste mięso, aby zachowało w sobie jak najwięcej soków.

Przepis na soczysty klops

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej

  • 40 g bułki

  • pół szklanki mleka

  • olej

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • sól

  • pieprz

  • garść świeżej pietruszki

  • 250 g boczku

Bułkę namocz w mleku, a gdy zmięknie, wrzuć ją do miski. Cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż na oleju, aż stanie się lekko brązowa. Mięso wyjęte wprost z lodówki włóż do bułki oraz cebuli.

Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz oraz siekaną pietruszkę. Wymieszaj masę. Formę keksówke wyłóż plasterkami boczku i przełóż do niej masę mięsną.

Dobrze ugnieć mięso, aby nie było w środku powietrza. Zakryj plastrami boczku wierzch mięsa i wstaw je do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez jedną godzinę. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się co zrobić, żeby panierka nie odklejała się od kotletów schabowych. Ten tekst zdradza przepis na pyszne pieczone żeberka według Magdy Gessler.

Klops

Źródło zdjęcia: canva/stockfotocz, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: magazynkuchenny

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy