Obłędny patent Gessler na marynatę do żeberek - będą idealnie soczyste
Pieczone żeberka bez marynaty są oczywiście smaczne, jednak wiele brakuje im do ideału. Magda Gessler opracowała swoją recepturę, dzięki której są bardzo aromatyczne i soczyste. Niżej zdradzamy dokładne szczegóły.
Żeberka wieprzowe stanowią doskonały posiłek na imprezę lub wieczór filmowy - można bowiem wygodnie łapać je rękoma. Ich smak oraz delikatność nie mają sobie równych.
Magda Gessler w swojej marynacie zawarła whisky, ketchup czy colę - taka mieszanka zmiękczy mięso, sprawi, że będzie bardziej soczyste, a cukier na jego powierzchni skarmelizuje się, nadając całości obłędnego smaku.
Przepis na żeberka wieprzowe Magdy Gessler
Składniki:
1,5 szklanki coli
3/4 szklanki cukru brązowego
1/3 szklanki whisky
szklanka ketchupu
2 kg żeberek wieprzowych
1/4 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju
po 2 łyżki kuminu i papryki słodkiej
łyżeczka chili
10 ząbków czosnku
pieprz
sól
Żeberka wyciągnij z lodówki. Odetnij z nich błonę, która znajduje się na chudszej części. Potnij je na mniejsze kawałki i włóż do dużej miski, a następnie równomiernie polej olejem.
Do żeberek dodaj colę, whisky, cukier, ketchup, ocet, przyprawy oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Wymieszaj dokładnie, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
Po marynowaniu wyciągnij je z lodówki i odstaw na 30 minut, aby nabrały temp. pokojowej. Piekarnik nastaw na 180 stopni Celsjusza i piecz mięso przez 1,5 godziny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.
Źródło zdjęcia: canva/Алексей Кравчук, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: palcelizac.pl