Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? Odpowiedź może zaskoczyć
Ogórki kiszone uwielbia wielu z nas. Jednak, jaką wodą je zalewać, żeby wyszły smaczne i twarde? Ta odpowiedź może być nie lada zaskoczeniem.
Ogórki kiszone, czyli pyszności na talerzu
Ogórki kiszone kupimy w sklepach spożywczych, w warzywniakach, bo rynek oferuje szeroki wybór tych smakołyków. Jednak najlepsze ogórki kiszone są przyrządzone samodzielnie. Wie o tym każdy, kto zajmuje się kuchnią. Receptury na te pyszne i zdrowe rarytasy przekazywane są czasem z pokolenia na pokolenie.
Każdy ma swój sprawdzony sposób na ogórki kiszone. Te są potem znakomitym dodatkiem do obiadu, kanapek i surówek. Lubimy je chrupać również ze względu na ich właściwości zdrowotne. Te pełne witamin kiszonki nie mają sobie równych. Są cennym probiotykiem, który wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Polacy wciąż je piją, a to najgorszy rodzaj herbaty. Inne kraje już zakazałyJaką wodą zalać ogórki do kiszenia?
Istnieje wiele przepisów na ogórki kiszone. Te skupiają się przede wszystkim na proporcjach i dodatkach. Jednak jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? To bardzo istotne kwestia, bo odpowiednia temperatura wody i jej jakość ma znaczący wpływ na to, jak wyjdą ogórki kiszone. Woda bezpośrednio wpływa na wartość zalewy do ogórków.
Jeśli ogórki kiszone wychodzą miękkie i niezbyt dobre, to winą jest właśnie woda. Ta powinna być letnia lub zimna. Najlepszy efekt da woda w temperaturze nieco wyższej od pokojowej. W ciepłej wodzie sól się szybko rozpuści i proces fermentacji zacznie się trochę wcześniej. Warto pamiętać, że cenne mikroskładniki i bakterie mlekowe nie ulegną zniszczeniu.
Czy ogórki zalewać wrzątkiem?
Nie zalewajcie ogórków wrzątkiem. To zły nawyk, który niszczy cenną mikroflorę bakteryjną. Niektórzy używają wrzątku, bo chcą wydobyć najlepszy aromat. Jednak jest to błędem. Wrzątek zabija też witaminy i minerały, które są obecne w warzywach.
Tak przyrządzone ogórki będą mało wartościowe. Stosuj wodę o temperaturze troszkę wyższej od temperatury pokojowej. Zalewę należy zagotować z przyprawami, wówczas będzie najlepsza. Należy pamiętać, by zalać nią ogórki, gdy będzie już chłodniejsza. Pisaliśmy o tym, jak przygotować sałatkę z bobem i botwiną. Podawaliśmy przepis na truskawkową roladę z zaledwie 5 składników.
Źródło: mojegotowanie.pl