Smakosze.pl Przepisy Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10
canva/Nataly Hanin

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Zaskakujący wybór jest strzałem w 10

29 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Gołąbki z mięsem to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Aromatyczny farsz i delikatne liście kapusty polane sosem pomidorowym lub pieczarkowym to doskonałe połączenie. Nie wszyscy jednak wiedzą, jakie mięso jest najlepsze do gołąbków.

Do gołąbków zwykle dodajemy mięso mielone wieprzowe lub wieprzowo- wołowe. Najlepszy farsz do gołąbków przygotujemy jednak z mięsa drobiowego, a dokładnie z udźca z indyka. Mięso wystarczy zmielić z ryżem, cebulką, czosnkiem i masłem, a następnie doprawić do smaku suszonym tymiankiem i majerankiem.

Tak przygotowany farsz nie ma sobie równych, jest idealnie doprawiony i delikatny, a sam indyk jest niezwykle soczysty. Wiele osób rezygnuje z przygotowania gołąbków ze względu na długie parzenie kapusty, kapustę możemy jednak sparzyć błyskawicznie w mikrofalówce.

Do gołąbków z mięsem z indyka podajmy domowy sos pomidorowy lub pieczarkowy. Gołąbki możemy również podać z kwaśną śmietaną, ziemniakami, chlebem i każdym, ulubionym dodatkiem. Gołąbki będą gotowe po godzinie gotowania w bulionie.

Gołąbki z mięsem z indyka i ryżem, lepszych nie jadłeś

Składniki:

  • kapusta

  • 3 szklanki bulionu drobiowego

Składniki na farsz:

  • 700 g udźca z indyka bez kości

  • woreczek ryżu

  • 2 ząbki czosnku

  • duża cebula

  • pół łyżeczki suszonego majeranku

  • pół łyżeczki tymianku

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Jakie mięso jest najlepsze do gołąbków? Jak zrobić najsmaczniejsze gołąbki?

Sparz kapustę- tu poznasz szybki sposób na jędrne, elastyczne liście w kilka sekund. Cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na maśle, przełóż do miski. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, ostudź, indyka pokrój na mniejsze kawałki.

Indyka, ryż, cebulę zmiel w maszynce do mięsa, przełóż do miski, dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Farsz przekładaj na liście, zawiń.

Do garnka włóż niewykorzystane liście kapusty, poukładaj gołąbki, wlej bulion i gotuj pod przykryciem przez około godzinę. Podaj z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i ziemniakami, smacznego.

Gołąbki z sosem pomidorowym
canva/Milosz_G

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy