Ania Bardowska zdradziła jak zrobić domową drożdżówkę z letnimi owocami
Ania Bardowska zdradziła swój przepis na wyśmienitą, domową drożdżówkę z owocami letnimi, która podbije serce każdego łasucha. Delikatne, wyrośnięte ciasto, owoce sezonowe i słodka kruszonka to połączenie, którego musisz spróbować.
Przepisów na ciasto drożdżowe mamy naprawdę wiele, jednak nie wszystkie są tak proste, a samo ciasto tak smaczne jak od Ani Bardowskiej. Ciasto drożdżowe jej przepisu nie wymaga przygotowania i ruszenia zaczynu, jest więc szybsze niż klasyczne ciasto.
Do przygotowania drożdżówki wykorzystajmy ulubione owoce sezonowe, polecam truskawki, wiśnie, jagody, maliny, porzeczki. Drożdżówka wychodzi rewelacyjnie, kiedy pomieszamy owoce i zapieczemy je pod kruszonką, następnie oprószymy cukrem pudrem.
Wszystkie składniki na drożdżówkę muszą mieć temperaturę pokojową. Świeże drożdże podgrzewajmy delikatnie z mlekiem, cukrem i masłem, następnie połączmy z resztą składników. Tak przygotowane ciasto jest szybkie i doskonale wyrośnięte.
Domowa drożdżówka z owocami sezonowymi, smak wakacji
Składniki na ciasto:
szklanka mleka
20 g świeżych drożdży
450 g mąki pszennej
70 g cukru
opakowanie cukru wanilinowego
70 g miękkiego masła
jajko w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Składniki na kruszonkę:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
500 g jagód, malin, truskawek, wiśni, porzeczek
cukier puder do podania
Jak zrobić najlepszą drożdżówkę z owocami sezonowymi i kruszonką?
Mleko wlej do rondelka, dodaj 2 łyżki cukru, masło, pokruszone drożdże, podgrzewaj na wolnym ogniu, stale mieszając do temperatury 38 stopni C, mleko nie może się zagotować.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, cukier wanilinowy, resztę cukru, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, wlej przygotowane mleko z drożdżami i zacznij wyrabiać ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolite i elastyczne, przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
W tym czasie zrób kruszonkę: wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki. Owoce do drożdżówki umyj osusz, z wiśni wyjmij pestki.
Ciasto drożdżowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, poukładaj ulubione owoce, pokrusz kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piecz około 35 minut.
Gdy drożdżówka ostygnie, oprósz ją cukrem pudrem i podaj, smacznego. Pomysł na pyszne, domowe wypieki z owoców sezonowych? Upiecz domowe jagodzianki i muffiny z porzeczkami, cała rodzina będzie zachwycona.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsze domowe lody jagodowe bez cukru. Smak wakacji w lekkiej odsłonie
Przepyszne kotlety z żółtego sera. Pomysł na prosty obiad bez mięsa
Źródło: Grzesiek i Ania z Rolnika na facebook.com