Smakosze.pl
Świeżo zerwane banany

Cybernesco, Getty Images Pro

Jakie są efekty jedzenia dwóch bananów dziennie?

7 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Banany są doskonałą przekąską, która pozwala zmniejszyć uczucie głodu pomiędzy większymi posiłkami w ciągu dnia. Zjedzenie dwóch bananów dziennie doda sporo energii, a także pozytywnie wpłyną na serce. Dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.

Banany znajdziemy obecnie w każdym sklepie spożywczym, nawet małe osiedlowe "spożywczaki" często mają je w swojej ofercie. Dlatego banalnie łatwy dostęp, niska cena i wspaniały smak sprawiają, że wielu ludzi sięga po nie, gdy chcą zjeść jakiś owoc.

Niektórzy obawiają się jeść je, z uwagi na sporą kaloryczność, jednak istnieje doskonały sposób, aby cieszyć się ich właściwościami, a przy okazji nie konsumować za dużo cukru. Wystarczy wybierać zielone banany, które nie są tak dojrzałe i słodkie, jak ich żółte odpowiedniki.

Co daje częste jedzenie bananów?

Owoce te są przede wszystkim ogromnym źródłem potasu. Minerał ten gra bardzo dużą rolę w naszych organizmach - obniża ciśnienie krwi i korzystnie wpływa na pracę całego układu krwionośnego, więc trzeba dbać o dostarczanie jego odpowiedniej ilości w diecie.

Poza potasem znaleźć w nich można witaminy z grupy B, C, niacynę, miedź, cynk, fluor, selen, mangan, jod, wapń, fosfor oraz błonnik. Ten ostatni umożliwia optymalną pracę jelit, gdyż wiąże w sobie wodę, co pozwala na zapobieganie problemom z jelitami, a także dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T130802.527

Prosty i naturalny sposób na ogromne zbiory ogórków

CZYTAJ DALEJ

Banany na zgagę


Szczególnie niedojrzałe banany, które mają zielony kolor, mają sporo substancji neutralizujących działanie kwasów żołądkowych, dlatego osoby cierpiące na zgagę, mogą odczuć ulgę po zjedzeniu nawet jednej sztuki. Owoce wzmagają produkcję śluzu, który chroni śluzówkę żołądka - to dobre wieści dla chorych na wrzody.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.

W dojrzałych owocach obecne jest dużo węglowodanów, które dostarczają szybkiego zastrzyku energii. Dla sportowców jest to bardzo ważne, gdyż po zjedzeniu nawet jednego banana mogą dalej wykonywać ciężki wysiłek fizyczny.

Pomagają anemikom i cukrzykom

Żelazo znajdujące się w tych owocach, jest bardzo ważne dla anemików, którzy zmagają się z jego niedoborem. Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która pozwala transportować tlen we krwi i utrzymać należyte natlenienie organizmu.

Z kolei witamina B6 reguluje stężenie glukozy we krwi, której zbyt duża ilość, może być niebezpieczna dla diabetyków. Cukrzycy powinni jednak wybierać niedojrzałe banany, aby nie spożywać zbyt wielu węglowodanów.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T152519.089

Świeżo pokrojony banan

Źródło: margouillatphotos, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fitness.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >
miód

Produkty

Czy można jeść skrystalizowany miód?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujący filmik z rybą w piekarniku podbija Internet

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jeść makrelę?

Czytaj więcej >