Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą
Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad.
Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo , zwykle są bardzo proste w przygotowaniu , a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz , co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.
Przepis na jednogarnkowe sycące danie z kapusty, kiełbasy i ziemniaków
Składniki:
-
1/2 główki średniej białej kapusty
-
1-1,5 laski dobrej kiełbasy np. śląskiej
-
1 duża cebula
-
2 większe ziemniaki
-
przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, chili, kminek
-
koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
-
olej rzepakowy do smażenia
-
woda do podlania potrawy
Przygotowanie:
Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zeszkli .
Następnie dodajemy kiełbasę i zrumieniamy ją . Wrzucamy ziemniaki i chwilę jeszcze smażymy, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.
Jeśli zajdzie potrzeba, zawartość patelni podlewamy wodą , żeby się nie przypaliło. Gotowe danie doprawiamy według gustu ostrą papryką i kminkiem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Podajemy z kromką świeżego chleba.
Źródło zdjęcia: canva/dsmoulton
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mieszamwgarnku