Smakosze.pl Przepisy Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą
canva/Robin Gentry

Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny z kiełbasą, ziemniakami i kapustą

11 listopada 2021

Zrobiliście surówkę z białej kapusty, a teraz nie wiecie jak wykorzystać pozostałą część warzywa? Mamy dla was pyszny przepis, z którego wyczarujecie niesamowicie aromatyczne jednogarnkowe danie. Wystarczy, że do kapusty dodacie kiełbasy, ziemniaków i ulubionych przypraw. Dajcie się skusić tej rozgrzewającej kompozycji. Będzie idealna na rodzinny obiad.

Jednogarnkowe dania, takie jak np. leczo , zwykle są bardzo proste w przygotowaniu , a przy tym niezwykle sycące. Warto wypróbować ten sposób przyrządzania potraw. Zwłaszcza że nie zawsze musimy gotować gulasz , co bywa czasochłonne. Czasem wystarczy po prostu składniki podsmażyć i trochę poddusić.

Przepis na jednogarnkowe sycące danie z kapusty, kiełbasy i ziemniaków

Składniki:

  • 1/2 główki średniej białej kapusty

  • 1-1,5 laski dobrej kiełbasy np. śląskiej

  • 1 duża cebula

  • 2 większe ziemniaki

  • przyprawy w ilości do smaku: sól, pieprz, chili, kminek

  • koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

  • woda do podlania potrawy

Przygotowanie:

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Kapustę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, aż się zeszkli .

Następnie dodajemy kiełbasę i zrumieniamy ją . Wrzucamy ziemniaki i chwilę jeszcze smażymy, po czym dodajemy poszatkowaną kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez około 30 minut. W tym czasie warzywa powinny zmięknąć.

Jeśli zajdzie potrzeba, zawartość patelni podlewamy wodą , żeby się nie przypaliło. Gotowe danie doprawiamy według gustu ostrą papryką i kminkiem. Możemy również dodać koncentrat pomidorowy. Podajemy z kromką świeżego chleba.

Danie jednogarnkowe
Dania jednogarnkowe są pyszne i sycące

Źródło zdjęcia: canva/dsmoulton

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mieszamwgarnku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy