Jak przyrządzić kalafior w bułce tartej?
Kalafior jest warzywem, po które często sięgam do obiadu. Niezależnie od tego, czy przygotuję go w piekarniku, na parze, czy w wersji z bułką tartą, zawsze smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować kalafior w bułce tartej, który posmakuje nawet największym niejadkom.
Najważniejszym elementem przygotowania kalafiora w bułce tartej jest jego odpowiednie ugotowanie. Pamiętaj, że przegotowane warzywo traci swój smak i wygląd - zamienia się w brzydką papkę. Przeciągnięcie kalafiora powoduje również zabicie wszystkich związków odżywczych znajdujących się w warzywie, w tym antyoksydantów i witamin.
Aby kalafior był idealny w smaku i zachował wszystkie wartości prozdrowotne i smakowe, gotuj go od 5 do 10 minut. Jeśli po tym czasie warzywo wciąż jest twarde, wyłącz gaz i zaczekaj, aż dojdzie w gorącej wodzie, następnie opłucz pod bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zmiękczania warzywa.
Kalafior w bułce tartej smakuje wyśmienicie. Podsmażona bułka z masełkiem jest pyszna i znacznie poprawia smak kalafiora. Nie jest niestety najzdrowsza, ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie przecież na odrobinę szaleństwa.
Jeśli lubisz kulinarne rewolucje - tu znajdziesz pomysł na pyszny kalafior w cieście naleśnikowym. Jest szybki, a smakuje rewelacyjnie.
Kalafior w bułce tartej - składniki:
średniej wielkości, świeży kalafior
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka soli
Jak przygotować kalafior w bułce tartej?
Wytnij liście kalafiora, warzywo podziel na mniejsze kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut, następnie odcedź z wody i przełóż na talerz. Przygotuj zasmażkę: łyżkę masła rozpuść na wolnym ogniu, dodaj bułkę tartą, mieszaj, aż bułka się zarumieni i obficie polej nią kalafiora.
Smacznego.