Smakosze.pl
Kapusta zasmażana z boczkiem

pixabay.com

Kapusta zasmażana z boczkiem – przysmak z tradycjami

9 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Katarzyna Miłkowska

Udostępnij:

Wydawać by się mogło, że kapusta zasmażana z boczkiem to mało atrakcyjne danie – nic bardziej mylnego! Jest to prosty w wykonaniu, dość szybki i nadający smaku oraz aromatu dodatek zarówno do potraw mięsnych, jak i dań jarskich. Jak zrobić ka

Pyszna klasyka

Choć kapusta zasmażana z boczkiem kojarzona jest przede wszystkim ze Śląskiem, zna ją (i ceni) zapewne cała Polska. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do różnego rodzaju mięs, w tym drobiu, klasycznych kotletów schabowych, mielonych czy – wracając do inspiracji Śląskiem – pochodzącego stamtąd krupnioka (zaliczany jest on do wędlin podrobowych; często mylony z kaszanką, ponieważ także ma w swoim składzie kaszę).

Jeśli zaś chodzi o dania, w których składzie nie ma mięsa, kapusta z zaprażką (inaczej właśnie kapusta zasmażana) świetnie sprawdzi się w towarzystwie szarych klusek, młodych ziemniaków czy po prostu pajdy świeżego, chrupkiego chleba.

Kapusta zasmażana z boczkiem – przepis

Składniki:

  • 1 główka młodej zielonej kapusty,

  • sól, pieprz,

  • 1 łyżeczka cukru (można zastąpić np. miodem),

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny,

  • 1 łyżka masła,

  • 1 łyżka mąki (najlepiej sprawdza się pszenna, choć można wykorzystać też np. ryżową),

  • pęczek koperku,

  • ok. 150-200 g boczku (prażonego lub wędzonego).

Przygotowanie:

  1. Jeśli zewnętrzne liście kapusty są brzydkie, należy je obrać. Następnie myjemy i osuszamy główkę, by móc ją poszatkować na plastry o grubości około 0,5 cm.

  2. Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, dolewamy wodę i gotujemy łącznie przez około 10 minut. Początkowo przykrywamy garnek, po zagotowaniu odkrywamy na około 2 minuty, co pozwala pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, a następnie ponownie przykrywamy i w ten sposób zostawiamy danie już do końca gotowania. W tym czasie mieszamy 2-3 razy. Pod koniec zakrapiamy cytryną i znów mieszamy.

  3. W czasie gotowania kapusty kroimy boczek na małe kosteczki – około 0,5 cm (jeśli skórka boczku jest twarda, odkrawamy ją). Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na małym ogniu aż do zarumienienia – około 5 minut.

  4. Gdy z boczku wytopiło się już nieco tłuszczu, dodajemy łyżeczkę masła, a kiedy i ono się roztopi, wsypujemy mąkę. Cały czas mieszamy – powinna powstać z tego gładka, jednolita zasmażka. Po około minucie dolewamy do niej wodę z kapusty (kilka łyżek) – bardzo powoli, wciąż mieszając.

  5. Następnie dodajemy zasmażkę o jednolitej konsystencji do garnka z kapustą, mieszamy i ponownie zagotowujemy (zostawiamy na małym ogniu na zaledwie 2-3 minuty). Na koniec możemy dodać koperek, pamiętając, by chociaż odrobinę pozostawić do posypania gotowego już dania.

Co ważne, kapusta zasmażana z boczkiem najlepsza jest drugiego dnia – gdy wszystkie smaki i aromaty zdążą się „przegryźć”. Niestety, czasami trudno jest nie skusić się na nią wcześniej… Niezależnie jednak od tego, kiedy przyjdzie Ci na nią ochota, nie zapomnij, że powinno się ją jeść na ciepło. Smacznego!

Wariacje na temat zasmażanej kapusty

Jedna z popularniejszych i najsmaczniejszych wersji tego dania wykonywana jest z kapusty kiszonej. Początkowo trzeba ją odcisnąć z wody, w której standardowo przechowywane są kiszonki. Warto wtedy poza solą, pieprzem i cukrem dodać też ziele angielskie, liść laurowy oraz cebulę i marchewkę. Kapusta kiszona zasmażana także standardowo podawana jest z boczkiem, choć zawsze można z niego zrezygnować, tworząc w ten sposób wersję wege.

Fani kolorów na pewno ucieszą się także z pomysłu na czerwoną kapustę zasmażaną. Co więcej, ją także można zrobić w wersji wegańskiej – nie dodajemy wtedy boczku, a zamiast tłuszczu pochodzenia zwierzęcego używamy oliwy lub wegańskiego masła. Warto do tego dania dodać też odrobinę octu jabłkowego, który nie tylko nada lekko kwaskowaty posmak, ale też pozwoli zachować piękny fioletowy kolor dania.

Jakie jeszcze innowacje można w tym daniu wprowadzić? Inspiracją dla Ciebie może być np. zastąpienie cytryny rabarbarem – zwłaszcza, gdy mamy na niego sezon. Warto spróbować!

Katarzyna MiłkowskaAutor

Redaktor Katarzyna Miłkowska

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Seler konserwowy na cały rok

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Czytaj więcej >
surówka z dyni

Przepisy

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na sok z selera naciowego

Czytaj więcej >