Kiedy należy solić wątróbkę?
Wątróbka jest jednym ze specjałów, który jest uwielbiany przez liczne grono smakoszy. Podczas jej przygotowywania należy pamiętać o kilku zasadach. Niestety, wiele osób popełnia karygodny błąd. Mowa o soleniu wątróbki w nieodpowiednim momencie.
Solenie dań mogłoby się wydawać dosyć prostą czynnością. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że różne potrawy powinny być doprawiane w odpowiedni sposób. Wątróbka nie jest tutaj wyjątkiem. Dodanie soli zbyt wcześnie, może skończyć się kompletną klapą.
Kiedy najlepiej solić wątróbkę?
Wątróbka jest smakołykiem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. Jednym z najczarniejszych scenariuszy jest przyrządzenie specjału twardego niczym podeszwa buta. Właśnie taki problem może wystąpić, kiedy wątróbkę posolimy w złym momencie.
Wielu smakoszy nie zwraca większej uwagi na czas, w którym soli wątróbkę. Okazuje się, że smakołyk najlepiej solić już po usmażeniu. Wówczas znacząco zmniejszymy szansę na to, że wątróbka wyjdzie zbyt twarda.
Soli należy dodawać niewiele, ponieważ łatwo może ona zdominować smak wątróbki. O wiele lepszym wyjściem jest wzbogacenie specjały o pyszne i aromatyczne dodatki. Dobrze w tej roli sprawdzi się, chociażby cebula lub jabłka.
O czym jeszcze pamiętać podczas przygotowywania wątróbki?
Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nasza wątróbka wyjdzie idealnie miękka. Wystarczy potraktować ją podobnie jak schab do kotletów. Mianowicie przykrywamy ją folią i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Warto również pamiętać o tym, by wątróbkę najpierw usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Następnie możemy ją poddusić pod przykryciem. Wówczas mięso wyjdzie o wiele bardziej miękkie.
Liczne grono smakoszy narzeka na to, że wątróbka wychodzi gorzka. Na ten mankament również mamy metodę. Wystarczy, że umieścimy ją w mleku na około godzinę. Więcej na ten temat pisaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów. Godny uwagi jest także przepis, w którym dodatki mąki i masła będą zbędne.
Canva / voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Coś dobrego; Akademia Smaku