Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do rosołu kurkumę?
Adam Moskal
Adam Moskal 23.05.2021 02:00

Dlaczego warto dodać do rosołu kurkumę?

Rosół z dodatkiem kurkumy
canva/ juliedeshaies

Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa. 

Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.

Rosół z kurkumą

Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z Indii, gdzie stanowi składnik wielu potraw, a także jest surowcem leczniczym. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne.

Dodając ją do rosołu, który także ma zdolności przeciwzapalne czy stymulujące układ odpornościowy, uzyskuje się potrawę, która nie ma sobie równych. Warto zajadać się takim rosołem przez cały rok, aby utrzymać swoje zdrowie na najwyższym poziomie. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie. 

Źródło: gbh007, Getty Images

Przepis na rosół z kurkumą

Składniki: 

  • kilogram mięsa z kury

  • 1 szyja indycza

  • korpus indyczy

  • 1 porcja rosołowa wołowa

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 cebule

  • kawałek pora

  • 1 łyżeczka lubczyku

  • 1/4 selera

  • 2 łyżki kurkumy

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina imbiru

  • 2 liście laurowe

  • 5 kulek ziarna angielskiego

  • sól do smaku

  • natka pietruszki

Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie, zalej je zimną wodą (ok. 3–4 litry) i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia. Po godzinie gotowania rosołu można zacząć przygotowywać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora. Marchew, korzeń pietruszki i selera należy umyć i obrać, pokroić na mniejsze części.

Przypal cebulę nad palnikiem. Pora umyj i lekko zgnieć, co wyciągnie jego aromat. Wrzuć do wywaru wszystkie przyprawy poza kurkumą, czosnkiem i imbirem, oraz przygotowane warzywa i gotuj zupę na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Po tym czasie wrzuć do środka kurkumę, czosnek i imbir, dodaj posiekaną pietruszkę, a także dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze swoim ulubionym makaronem lub pij prosto z kubka. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: sekrety-zdrowia.org; aptekagemini.pl

Zapraszamy na nasz Instagram