Dlaczego warto dodać do rosołu kurkumę?
Rosół zna prawdopodobnie każdy - prosta zupa wykonana z włoszczyzny, mięsa i kilku przypraw stanowi bazę do wielu innych dań, sosów czy dodatków kulinarnych. Polacy uwielbiają zajadać się aromatycznym bulionem, długo gotowanym na dużej ilości mięsa.
Już dawniej nasze babcie i mamy doskonale zdawały sobie sprawę z cennych właściwości rosołu, dlatego podawały go nam głównie w czasie przeziębienia i grypy. Jeśli chcesz wzmocnić jego prozdrowotne działanie, wystarczy dodać do klasycznego przepisu kurkumę.
Rosół z kurkumą
Kurkuma jest przyprawą pochodzącą z Indii, gdzie stanowi składnik wielu potraw, a także jest surowcem leczniczym. Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwbakteryjne.
Dodając ją do rosołu, który także ma zdolności przeciwzapalne czy stymulujące układ odpornościowy, uzyskuje się potrawę, która nie ma sobie równych. Warto zajadać się takim rosołem przez cały rok, aby utrzymać swoje zdrowie na najwyższym poziomie.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy, dlaczego warto pić herbatę z czosnku i jabłka. W tym tekście zdradzamy najlepszą recepturę na pysznego żółciaka siarkowego - grzyba, który dla wielu jest zwykłą hubą rosnącą na drzewie.
Źródło: gbh007, Getty Images
Przepis na rosół z kurkumą
Składniki:
kilogram mięsa z kury
1 szyja indycza
korpus indyczy
1 porcja rosołowa wołowa
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
kawałek pora
1 łyżeczka lubczyku
1/4 selera
2 łyżki kurkumy
3 ząbki czosnku
odrobina imbiru
2 liście laurowe
5 kulek ziarna angielskiego
sól do smaku
natka pietruszki
Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Następnie, zalej je zimną wodą (ok. 3–4 litry) i włącz palnik pod garnkiem na małą moc. Gdy rosół zacznie się gotować, zmniejsz ogień do minimum i pozostaw na godzinę bez przykrycia. Po godzinie gotowania rosołu można zacząć przygotowywać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora. Marchew, korzeń pietruszki i selera należy umyć i obrać, pokroić na mniejsze części.
Przypal cebulę nad palnikiem. Pora umyj i lekko zgnieć, co wyciągnie jego aromat. Wrzuć do wywaru wszystkie przyprawy poza kurkumą, czosnkiem i imbirem, oraz przygotowane warzywa i gotuj zupę na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie wrzuć do środka kurkumę, czosnek i imbir, dodaj posiekaną pietruszkę, a także dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj ze swoim ulubionym makaronem lub pij prosto z kubka. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: sekrety-zdrowia.org; aptekagemini.pl