Sos boloński
Canva.com - Olha_Afanasieva

Klasyczny sos boloński - przepis na włoski przysmak

Sos boloński – jadłaś go na pewno nieraz, przyrządzałaś również. Czy jednak korzystałaś z przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie włoskim babciom, mamom i córkom? W tym przepisie odkryjesz sekrety idealnego makaronu bolońskiego. Nie wiesz jak przygotować autentyczny makaron z sosem bolońskim? Sprawdź nasz przepis.

Spaghetti bolognese niczym z włoskich wakacji

Spaghetti po bolońsku, jest z pewnością popularnym daniem kuchni włoskiej chętnie i często odtwarzanym w naszej rodzimej kuchni. Soczyste pomidory, pyszny makaron, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczne przyprawy – wszystko to składa się na idealny makaron z sosem bolońskim.

Sos boloński, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z regionu Włoch zwanego Bolonią. Sos boloński jest wolno gotowanym sosem mięsno-pomidorowy, na pewno nieodpowiedni dla wegan i wegetarian. Mimo, że jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia sosu bolońskiego z makaronem spaghetti, sos boloński pierwotnie był używany z tagliatelle i jako składnik lasagne alla bolognese. Włosi również nie używają aż tak dużej ilości sosu bolońskiego jak przyjęło się u nas serwować na obiad. Włoski sos boloński jest tłustszy, przez co lepiej łączy się z makaronem i nie potrzeba go aż tak dużej ilości.

Sos boloński pierwotnie nazywany był ragu alla bolongnese, czyli sos zawierający dużo małych cząsteczek, przypominający nieco gulasz. Stał się niezwykle popularny w XVIII wieku.
W dzisiejszych czasach sos boloński tradycyjnie serwowany jest ze świeżym tagliatelle zrobionym z mąki pszennej i jajek. Na świecie znana jest bardziej wersja sosu bolońskiego ze spaghetti, jednak wbrew pozorom nie jest to tradycyjna wersja makaronu podawana we Włoszech. Wybór należy oczywiście do ciebie, jednak w tym przepisie znajdziesz instrukcję przyrządzenia sosu bolońskiego z dowolnym makaronem. Osobiście polecam kupić świeży, własnoręcznie robiony makaron we włoskich delikatesach. Jest on jajeczny i o wiele smaczniejszy od tego sklepowego.

Co wchodzi w skład klasycznego sosu bolońskiego?

Sos składa się z pomidorowej bazy. By ją stworzyć najlepiej będzie użyć pomidorów w całości świeżych, bądź z puszki lub słoika, czy też passaty pomidorowej. Do sosu najlepiej nadawały się będą średnio owocowe podłużne pomidory San Marzano. Mało owocowe koktajlowe, czy papryczkowe mają w sobie za dużo soku, przez co zrobiony z nich sos będzie zbyt wodnisty. Wielkoowocowe pomidorowy Gargamele będą miały natomiast za dużo pestek. Pomidory malinowe, zazwyczaj średnie, mogą być za słodkie.

Pomidory najlepiej kupić na lokalnym ryneczku, by mieć pewność, że są dobrej jakości i ekologiczne, jednak włoska odmiana średniowocowego pomidora nie jest w Polsce aż tak popularna. Poszukać jej możemy również w lokalnych marketach zawierających sekcje dedykowane kuchniom innych krajów. W najgorszym przypadku – użyć można pomidorów z puszki.
Do bolońskiego sosu pomidorowego potrzebować będziemy ok. 2 kilogramy dojrzałych owoców pomidorów Marzano. Należy je odparzyć i ściągnąć z nich skórkę. Następnie w ten sposób przygotowane pomidory pokroić na ćwiartki i usunąć z nich nasiona. Miąższ pomidorów pokroić w kostkę.

Oprócz pomidorowej bazy równie ważne jest mięso do naszego sosu bolońskiego. Do sosu po bolońsku najlepiej sprawdzi się mięso wieprzowo-wołowe. Taka mieszanka zapewni idealną ilość tłustego i delikatnego mięsa, które rozpuści się w sosie. Mięso najlepiej kupić u rzeźnika w kawałku i zmielić w domu, bądź poprosić o zmielenie na miejscu. Jeśli nie mamy czasu podejść do rzeźnika, można kupić gotową paczkę mięsa w Lidlu bądź Biedronce, należy się jednak upewnić, że mięso jest zdatne do spożycia. Może być to np. wieprzowa łopatka i gulaszowa wołowina. Zmielone mięso należy przyprawić dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, oregano i rozmarynem.

Przepis na tagliatelle po bolońsku

Potrzebować będziemy:
2 kg pomidorów San Marzano
1 łyżka oliwy
cebula
czosnek
bazylia
oregano
0.5 kilo mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
marchewka
białe wino
0.5 litra bulionu wołowego
ok. 500 g świeżego makaronu tagliatelle bądź spaghetti

Pomidory odparzyć i obrać ze skórki. Pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulkę, po chwili podsmażyć również czosnek. Wrzucić pokrojoną w drobną kosteczkę marchewkę. Wrzucić pomidory i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie doprawić. Zalać winem i bulionem. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

Mięso usmażyć na osobnej patelni, na oleju z odrobiną czosnku. Po usmażeniu zalać sosem i gotować na małym ogniu około pół godziny. Mięso musi połączyć się z pomidorami i stworzyć jednolitą konsystencję.

Do naszego sosu pomidorowego ugotować makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Świeży makaron musi gotować się ok. 3 minut, można zrobić to więc pod koniec gotowania sosu bolońskiego, który gotuje się bardzo długo.

Makaron odsączyć i zahartować zimną wodą. Podać z małą ilością sosu. Gotowy makaron z sosem bolońskim przyozdobić świeżymi listkami bazylii i posypać startym parmezanem. Smacznego!

Następny artykuł