Smakosze.pl Przepisy Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie
canva/leolintang

Koniec z lepieniem pierogów. Teraz w modzie jest ich rolowanie

19 lutego 2023

Pierogi ruskie są sycącym daniem, po które wielu z nas chętnie sięga. Warto uprościć sobie przygotowanie przysmaku i zamiast lepić wypełnione farszem sakiewki, zrolować nadzienie w cieście. Danie wciąż będzie eleganckie, a zachwyci smakiem. Musicie spróbować.

Przepis na rolowane pierogi ruskie

Składniki na ciasto:

  • 250 ml gorącej wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • solidna szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g twarogu, najlepiej półtłustego
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić rolowane pierogi ruskie? Są prostsze niż klasyczne

Zaczynamy od obrania, posiekania i zeszklenia cebuli na oleju. Łączymy ją z lekko przestudzonymi i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami oraz pokruszonym twarogiem. Farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.

Mąkę pszenną przesiewamy do miski lub na stolnicę. Mieszamy ją z gorącą wodą, odrobiną soli oraz olejem. Następnie zagniatamy, aż uzyskamy elastyczną masę, po czym przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny, by odpoczęła.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek, podsypując stolnicę mąką pszenną. Układamy na nim przygotowane nadzienie, pozostawiając 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Całość zwijamy w długą roladę, której boki zawijamy pod spód.

Rolowane pierogi ruskie sa pyszne.png

Jak gotować rolowane pierogi?

Gotowy wyrób zawijamy w czystą ściereczkę kuchenną zwilżona wodą. Jej brzegi zabezpieczamy kuchenną nicią. Rolowane pierogi ruskie gotujemy przez 25 minut w osolonym wrzątku. Po przyrządzeniu kroimy na plastry o grubości do 3 cm i podajemy z okrasą. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pierogi. Spróbujcie koniecznie ciasta barwionego sokiem z buraków — świetnie smakuje z nadzieniem serowym. Być może skusi was też wegańska wersja pierogów ruskich .

Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy