Znasz kotlety ruskie? Tani i dziecinnie prosty pomysł na obiad
Kotlety ruskie są doskonała alternatywą dla każdego, komu znudził się smak mięsa, lub chce od niego odpocząć. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a umiejętności konieczne do ich ugotowania wcale nie muszą być zaawansowane.
Smak tych kotletów jest wyjątkowy, a połączenie sera i ziemniaków sprawia, że są nadzwyczaj sycące. Wystarczą dwa takie kotlety na talerzu z kilkoma innymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy surówka, aby poczuć się całkowicie pełnym.
Kotlety ruskie podbijają polskie kuchnie
Niekiedy w Internecie można zauważyć prawdziwe hity, które każdy chce wypróbować. Nie inaczej jest z poniższymi kotletami ruskimi. Choć jest to jedynie usmażony farsz do pierogów ruskich, ich smak jest tak obłędny, że ciężko przejść obok nich obojętnie.
Kluczem do przygotowania odpowiednio pysznych kotletów ruskich jest doprawienie. Farsz do pierogów nie jest wyjątkowo aromatyczny, dlatego trzeba posiłkować się przyprawami i dodatkami smakowymi. Nie można żałować soli ani pieprzu, inaczej ryzykujemy kuchenną porażkę.
Poszukujesz więcej ciekawych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich domowników? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis Magdy Gessler na faworki. Doskonałą wersję poniższego przepisu zaprezentowano na kanale MagdalenkoweFrykasy na YouTube , skąd pochodzi także powyższy kadr.
Przepis na kotlety ruskie
Składniki:
2 kg ziemniaków
500 g twarogu półtłustego (2 kostki)
2 średnie cebule – ok. 200 g
sól i pieprz do smaku
2 jajka rozmiar M
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej je wodą, dopraw solą i zacznij gotować. Gdy bulwy będą miękkie, odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
[EMBED-14]
Podsmaż cebulę na oleju, aż uzyska złoty kolor. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich cebulę. Twaróg również przeciśnij przez praskę i wrzuć je do ziemniaków z cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wbij do niej dwa jajka.
Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie całkowicie połączone. Następnie zacznij formować kotleciki. Z podanych składników powinno wyjść około 30 sztuk. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Smutne doniesienia o branży gastronomicznej. Tak źle jeszcze nie było
Ceny uwielbianego napoju poszły mocno w górę. Jest kolejna zła informacja
Źródło: kulinarneprzeboje.pl