Kotlety ruskie
Screen z filmu na kanale MagdalenkoweFrykasy na YouTube

Znasz kotlety ruskie? Tani i dziecinnie prosty pomysł na obiad

Kotlety to nie tylko schabowe, mielone czy dewolaj - możliwości przygotowywania podobnych dań jest wyjątkowo dużo. Poniżej pokazujemy doskonały przepis na kotlety ruskie, które są przygotowane z farszu do pierogów ruskich. Taki obiad jest wegetariański, ponieważ nie zawiera grama mięsa, a do tego pyszny i bardzo sycący.

Kotlety ruskie są doskonała alternatywą dla każdego, komu znudził się smak mięsa, lub chce od niego odpocząć. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a umiejętności konieczne do ich ugotowania wcale nie muszą być zaawansowane.

Smak tych kotletów jest wyjątkowy, a połączenie sera i ziemniaków sprawia, że są nadzwyczaj sycące. Wystarczą dwa takie kotlety na talerzu z kilkoma innymi dodatkami, takimi jak ziemniaki czy surówka, aby poczuć się całkowicie pełnym.

Kotlety ruskie podbijają polskie kuchnie

Niekiedy w Internecie można zauważyć prawdziwe hity, które każdy chce wypróbować. Nie inaczej jest z poniższymi kotletami ruskimi. Choć jest to jedynie usmażony farsz do pierogów ruskich, ich smak jest tak obłędny, że ciężko przejść obok nich obojętnie.

Kluczem do przygotowania odpowiednio pysznych kotletów ruskich jest doprawienie. Farsz do pierogów nie jest wyjątkowo aromatyczny, dlatego trzeba posiłkować się przyprawami i dodatkami smakowymi. Nie można żałować soli ani pieprzu, inaczej ryzykujemy kuchenną porażkę.

Jak długo można przechowywać jajka? Ekspert nie ma wątpliwościJak długo można przechowywać jajka? Ekspert nie ma wątpliwościCzytaj dalej

Poszukujesz więcej ciekawych przepisów, którymi możesz zaskoczyć swoich domowników? Sprawdź ten tekst, w którym pokazujemy jak sporządzić złotą kapustę. W tym artykule zdradziliśmy przepis Magdy Gessler na faworki. Doskonałą wersję poniższego przepisu zaprezentowano na kanale MagdalenkoweFrykasy na YouTube , skąd pochodzi także powyższy kadr.

Przepis na kotlety ruskie

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 500 g twarogu półtłustego (2 kostki)
  • 2 średnie cebule – ok. 200 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka rozmiar M
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Zacznij od przygotowania ziemniaków. Umyj je, obierz, pokrój w mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej je wodą, dopraw solą i zacznij gotować. Gdy bulwy będą miękkie, odsącz je z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Podsmaż cebulę na oleju, aż uzyska złoty kolor. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich cebulę. Twaróg również przeciśnij przez praskę i wrzuć je do ziemniaków z cebulą. Dopraw masę solą i pieprzem, a następnie wbij do niej dwa jajka.

Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie całkowicie połączone. Następnie zacznij formować kotleciki. Z podanych składników powinno wyjść około 30 sztuk. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor z obu stron. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kulinarneprzeboje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł