Smakosze.pl
Kotlety mielone jakich nie jadłeś

Screen filmu na kanale Aka_em na Youtube

Nic im nie dorówna smakiem. Kotlety mielone po węgiersku sprawiają, że w całym domu roznosi się paprykowy aromat

8 Listopada 2020

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kotlety mielone są polską klasyką, lecz można je udoskonalić. Ich wersja po węgiersku sprawi, że cały dom będzie pachniał pyszna papryką. Rodzina będzie zachwycona.

Kotlety mielone są daniem, który każdy z was z pewnością bardzo dobrze zna. Mięsna masa z dodatkami, często panierowana i smażona lub pieczona - podawane są najczęściej z ziemniakami i surówką lub sałatką. Jeśli znudził się komuś ich smak, można go znacznie ulepszyć. 

Kotlety mielone w nowych szatach

są równie popularne co kotlety schabowe - ich przygotowanie jest jednak odrobinę bardziej czasochłonne. Dlatego pojawiają się na naszych stołach rzadziej. Jeśli jesteś ich wielkim fanem, z pewnością zakochasz się w poniższym przepisie. 

Kuchnia węgierska pełna jest dań z papryką. Niezależnie czy jest to świeża papryka, ostra, suszona czy wędzona - każda z nich ma ogromne znaczenie podczas gotowania tradycyjnych potraw z tego regionu. 

Charakterystyczny smak suszonej i mielonej papryki jest obecny także u nas. W końcu żadne leczo czy zupa rybna nie mogłyby się bez niej obejść. Aby ugotować kotlety mielone po węgiersku, należy dodać do nich dużą ilość suszonej papryki, lecz nie tylko. Podobny przepis zaprezentowano na kanale Aka_em na Youtube.

Kolejnym składnikiem także jest papryka, acz tym razem świeża. Przyjemne chrupnięcie podczas wgryzania się w kotlet jest ciekawym doświadczeniem i zdecydowanie wartym spróbowania. Jak je przygotować?

Przepis na kotlety mielone po węgiersku

Składniki: 

  • 250 g mielonego mięsa z schabu

  • 250 g mielonego mięsa z łopatki

  • 1 duża papryka czerwona

  • 1 średnia marchew

  • około 1/3 szklanki bułki tartej

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 3/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

  • 3/4 łyżeczki ostrej papryki

  • sól, pieprz

  • 1 cebula

  • 1 czerstwa bułka

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

Drobno posiekaną cebulę podsmaż na złoty kolor. Marchew i paprykę dokładnie umyj, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bułkę czerstwą włóż do szklanki z mlekiem i namocz ją, aż całkowicie zmięknie. Teraz czas na mieszanie wszystkich składników. 

Do miski dodaj mięso, które warto zmielić jeszcze raz. Wrzuć do niego czosnek, sól, pieprz, paprykę suszoną, namoczoną bułkę, przyprawę do mięsa mielonego, cebulę, starte warzywa oraz jajko. Wymieszaj masę i ugniataj rękoma. 

Kiedy wszystko ładnie się połączy, zacznij formować kotlety. Obsyp każdy z nich bułką tartą. Rozgrzej olej na patelni i smaż na złoty kolor z każdej strony. 

Podawaj wraz z ziemniaczkami z koperkiem i masłem i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego. 

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na naszego Instagrama

Podobne artykuły

Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >
Czosnek w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na czosnek marynowany w ziołach ze słoika

Czytaj więcej >