Kotlety mielone - jak zrobić, ile smażyć i z czym podawać?
Kotlety mielone to jedna z tradycyjnych potraw polskiej kuchni. Odpowiednio przygotowane kotlety są soczyste, delikatne, pulchne i mają pyszną, lekko chrupiącą skórkę. To teoretycznie proste danie nie zawsze jednak wychodzi idealnie. Jak zrobić najlepsze kotlety mielone? Czym je doprawić, ile smażyć i z czym podawać?
Kotlety mielone były twarde, nie miały smaku, ugotowały się na patelni lub były surowe w środku, ale spalone z zewnątrz i przykleiły się do patelni? Koniecznie przeczytaj więc ten artykuł i dowiedz się, gdzie popełniłeś błąd i jak zrobić najsmaczniejsze kotlety, które zawsze będą znikać z talerzy w oka mgnieniu.
Kotlety mielone to jedno z moich ulubionych, tradycyjnych dań. Pulchne, dobrze wyrobione i usmażone mięso rozpływa się w ustach. Mielone mają również wyczuwalny smak ziół, cebuli, są bardzo delikatne, a ich skórka jest lekko przypieczona i chrupiąca. Kotlety mielone to również bardzo proste danie, dlatego też często pojawia się na moi stole jako pyszna propozycja obiadowa dla całej rodziny.
Kotlety mielone - najważniejsze jest mięso
Do kotletów mielonych wybieraj mięso najwyższej jakości. Najlepsze dostaniesz w sklepie mięsnym, wystarczy, że kupisz kawałek łopatki wieprzowej lub chudej karkówki i zmielisz ją samodzielnie w domu. Jeśli wolisz gotowe mięso mielone lub nie masz czasu na jego czyszczenie i wyrabianie, wybieraj mięso wieprzowo-wołowe, najlepiej z hodowli ekologicznych, ponieważ mięso nie będzie zawierać GMO, antybiotyków i wzmacniaczy smaku.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya Przy zakupie mięsa zwracaj również uwagę na datę ważności, kolor i zawartość tłuszczu, który nie powinien przekraczać 30%. Kolor mięsa również wiele mówi o jakości. Ładne, różowe mięso to znak, że produkt jest świeży i pozbawiony antybiotyków. Nigdy nie kupuj mielonego, które ma nawet delikatnie zmienioną barwę, jest blado różowe, żółte lub wygląda, jakby było ugotowane.
Czym doprawić kotlety mielone?
Dobrze zrobione kotlety mają wyczuwalną, ziołową nutę, która dodaje daniu świeżości i doskonałego smaku. Ważne są również odpowiednie proporcje. Na 500 g mięsa wsyp łyżeczkę od herbaty ziół, które wzmocnią aromat i sprawią, że danie wyjdzie idealnie. Dodaj również łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/wyoosumran
Mięso mielone doskonale smakuje doprawione majerankiem, oregano, tymiankiem. Możesz również wykorzystać zioła prowansalskie, czyli mieszankę odpowiednio wyselekcjonowanych, suszonych ziół, które także wydobędą rewelacyjny smak potrawy. W mieszance znajdziesz między innymi oregano, majeranek, tymianek, bazylię.
Przepis na najsmaczniejsze kotlety mielone
Składniki na około 10 kotletów:
500 g mięsa mielonego
mała bułka pszenna, lekko czerstwa
odrobina mleka
duża cebula
jajko
łyżeczka majeranku, tymianku lub ziół prowansalskich
łyżka posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
50 ml zimnej wody
pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone?
Na początku mięso mielone wyrób ręcznie z dodatkiem 50 ml zimnej wody. Wyrabiaj je przez kilka minut, aby dobrze je spulchnić, następnie wstaw do lodówki na 20-30 minut. Tak przygotowane mięso będzie najlepszą bazą do kotletów. Bułkę pszenną porwij, przełóż na głęboki talerz i zalej odrobiną mleka, aby dobrze zmiękła.
Źródło zdjęcia: canva/Professor25
Na tarce o małych oczkach zetrzyj cebulę. Schłodzone i spulchnione mięso przełóż do większego naczynia, dodaj bułkę, jajko, zioła, posiekaną pietruszkę, cebulę, dopraw solą i pieprzem. Masę wyrabiaj ręcznie do momentu połączenia się wszystkich składników, następnie uformuj z nich kotlety i obtocz w bułce tartej.