Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego
Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.
Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.
Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
300 g suchej kaszy gryczanej
-
50 g suszonych grzybów
-
200 g ugotowanej kapusty kiszonej
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
2 duże jaja
-
15-20 g mąki pszennej
-
25 g bułki tartej + do obtoczenia
-
30-40 ml śmietanki 30% do zabielenia
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z kaszy gryczanej? Tomasz Strzelczyk zna niezawodny patent
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. W tym celu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy 2-3 godziny. Po tym czasie płyn zlewamy i w świeżej wodzie gotujemy przysmak około 60 minut, czyli do miękkości. Odcedzamy, zachowując aromatyczny płyn.
W dużym garnku o grubym dnie umieszczamy suchą kaszę gryczaną i zalewamy ją połową porcji grzybowego bulionu i połową szklanki wody. Gotujemy do miękkości. Wystudzone ziarno łączymy z mąką, bułką tartą, pokrojonymi grzybami oraz posiekaną i miękką kapustą kiszoną.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy ją do pozostałych składników. Wcieramy także czosnek, po czym całość dokładnie mieszamy. Gdy kasza z dodatkami będzie chłodna, wbijamy jajka i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie formujemy podłużne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Obsmażamy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron , po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
Na maśle podsmażamy mąkę, a następnie podlewamy ją wodą z gotowania grzybów w ilości takiej, by nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Zabielamy śmietanką. Sosem polewamy kotlety mielone z kaszy gryczanej. Serwujemy z surówką z buraków . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Wypróbujcie jego recepturę na bryzole , czyli pyszne zraziki wołowe. Być może też skusi was prosty patent na smaczny obiad dla całej rodziny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA