Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego

27 października 2022

Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.

Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.

Przepis na kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 300 g suchej kaszy gryczanej

  • 50 g suszonych grzybów

  • 200 g ugotowanej kapusty kiszonej

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 duże jaja

  • 15-20 g mąki pszennej

  • 25 g bułki tartej + do obtoczenia

  • 30-40 ml śmietanki 30% do zabielenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z kaszy gryczanej? Tomasz Strzelczyk zna niezawodny patent

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. W tym celu zalewamy je zimną wodą i odstawiamy 2-3 godziny. Po tym czasie płyn zlewamy i w świeżej wodzie gotujemy przysmak około 60 minut, czyli do miękkości. Odcedzamy, zachowując aromatyczny płyn.

W dużym garnku o grubym dnie umieszczamy suchą kaszę gryczaną i zalewamy ją połową porcji grzybowego bulionu i połową szklanki wody. Gotujemy do miękkości. Wystudzone ziarno łączymy z mąką, bułką tartą, pokrojonymi grzybami oraz posiekaną i miękką kapustą kiszoną.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym. Dodajemy ją do pozostałych składników. Wcieramy także czosnek, po czym całość dokładnie mieszamy. Gdy kasza z dodatkami będzie chłodna, wbijamy jajka i wyrabiamy masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie formujemy podłużne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Obsmażamy je na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron , po czym przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Na maśle podsmażamy mąkę, a następnie podlewamy ją wodą z gotowania grzybów w ilości takiej, by nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Zabielamy śmietanką. Sosem polewamy kotlety mielone z kaszy gryczanej. Serwujemy z surówką z buraków . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Wypróbujcie jego recepturę na bryzole , czyli pyszne zraziki wołowe. Być może też skusi was prosty patent na smaczny obiad dla całej rodziny .

Kotlety mielone z kaszy gryczanej Tomasza Strzelczyka są znakomite
canva/annata78

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy