Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z niespodzianką. Hit dla całej rodziny
Canva / Openas

Kotlety mielone z niespodzianką. Hit dla całej rodziny

11 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Przygotuj zaskakujące kotlety mielone. Smakowity farsz z sera żółtego i pieczarek jest nie lada gratką. Dzięki dodatkowym składnikom mięso nabiera wyjątkowej soczystości oraz intensywnego smaku. Cała rodzina pokocha to danie.

Poza serem i grzybami, do mięsnej masy dodaj odrobinę tartego chrzanu. Wyraźnie podkreśli on smak potrawy i sprawi, ze będzie bardziej wyrazista. Warto przygotować większą porcję kotletów. Ten specjał aż się prosi o dokładkę.

Przepis na faszerowane kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • 1-2 łyżeczki chrzanu

  • 10-12 pieczarek

  • 2 garście tartego sera żółtego

  • 2 łyżki masła

  • olej do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć zaskakujące kotlety mielone?

Przygotuj farsz do kotletów mielonych. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce . Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim grzyby . Odstaw je do przestudzenia. Następnie dopraw pieczarki do smaku solą, pieprzem i wymieszaj ze żółtym serem .

Przygotuj mięsną masę do kotletów mielonych. Mięso wymieszaj z jajkiem, chrzanem, bułką tartą, oraz solą i pieprzem . Wyrabiaj, aż całość połączy się i będzie dobrze napowietrzona.

Z wymieszanego mięsa formuj płaskie placki wielkości dłoni . Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w zgrabne kotlety . Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników .

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia kotletów mielonych . Każdego kotleta smaż na rumiany kolor z obu stron . Powinno to zająć ok. 4-5 minut na jeden bok kotleta . Usmażone danie podawaj z ulubioną surówką i gotowanymi ziemniakami . Sprawdź, jaki sposób na mielone wypracowała Magda Gessler . Nieoczywisty dodatek sprawia, że kotlety są wyjątkowo apetyczne .

Canva / Jelena990
Canva / Jelena990

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy