Kotlety mielone z niespodzianką. Hit dla całej rodziny
Przygotuj zaskakujące kotlety mielone. Smakowity farsz z sera żółtego i pieczarek jest nie lada gratką. Dzięki dodatkowym składnikom mięso nabiera wyjątkowej soczystości oraz intensywnego smaku. Cała rodzina pokocha to danie.
Poza serem i grzybami, do mięsnej masy dodaj odrobinę tartego chrzanu. Wyraźnie podkreśli on smak potrawy i sprawi, ze będzie bardziej wyrazista. Warto przygotować większą porcję kotletów. Ten specjał aż się prosi o dokładkę.
Przepis na faszerowane kotlety mielone
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego
-
1 jajko
-
2-3 łyżki bułki tartej
-
1-2 łyżeczki chrzanu
-
10-12 pieczarek
-
2 garście tartego sera żółtego
-
2 łyżki masła
-
olej do smażenia
-
sól i pieprz do smaku
Jak usmażyć zaskakujące kotlety mielone?
Przygotuj farsz do kotletów mielonych. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce . Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim grzyby . Odstaw je do przestudzenia. Następnie dopraw pieczarki do smaku solą, pieprzem i wymieszaj ze żółtym serem .
Przygotuj mięsną masę do kotletów mielonych. Mięso wymieszaj z jajkiem, chrzanem, bułką tartą, oraz solą i pieprzem . Wyrabiaj, aż całość połączy się i będzie dobrze napowietrzona.
Z wymieszanego mięsa formuj płaskie placki wielkości dłoni . Na każdy z nich nakładaj porcję farszu i zamykaj całość w zgrabne kotlety . Czynność powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników .
Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia kotletów mielonych . Każdego kotleta smaż na rumiany kolor z obu stron . Powinno to zająć ok. 4-5 minut na jeden bok kotleta . Usmażone danie podawaj z ulubioną surówką i gotowanymi ziemniakami . Sprawdź, jaki sposób na mielone wypracowała Magda Gessler . Nieoczywisty dodatek sprawia, że kotlety są wyjątkowo apetyczne .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: