Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 07.11.2022 21:25

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Magda Gessler nie ma wątpliwości

kotlety mielone magda gessler
Canva / daffodilred ; TRICOLORS / EAST NEWS WARSZAWA

Magda Gessler przez lata doświadczenia wypracował przepis na idealne kotlety mielone. Cały sekret tkwi w odpowiednim doborze mięsa. Znana restauratorka nie ma wątpliwości, że najlepiej sprawdza się mięso z szynki wymieszane z wołowiną. Smak jej kotletów mielonych jest nie do podrobienia.

Przy przyrządzaniu kotletów mielonych nie należy zapomnieć o odpowiednich proporcjach użytego mięsa. Wołowiny powinno był o 1/3 mniej, niż wieprzowiny. Stąd już niedaleka droga do usmażenia wyśmienitych mielonych według Magdy Gessler. Warto zdać się na jej wiedzę w tym zakresie.

Do przygotowania kotletów mielonych lepiej nie używać gotowego mięsa mielonego. Magda Gessler poleca zakupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie w domu. Dzięki temu mamy całkowitą kontrolę nad jakością produktu oraz zawartością tłuszczu w kotletach.

Przepis na soczyste kotlety mielone według Magdy Gessler

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej

  • 500 g wołowiny

  • 3 cebule

  • 1 czerstwa bułka

  • 2 jajka

  • mleko

  • 3 łyżeczki majeranku

  • olej

  • bułka tarta

  • sól i pieprz do smaku

Idealne kotlety Magdy Gessler krok po kroku

Oba rodzaje mięsa na kotlety mielone przepuść przez maszynkę. Następnie dodaj do niego odrobinę wody i wyrabiaj masę przez 3-4 minuty. Dzięki temu mięso dobrze się napowietrzy, a kotlety z niego przyrządzone będą miękkie i delikatne.

Cebulę do kotletów mielonych obierz i drobno posiekaj. Zeszklij warzywo na łyżce dobrze rozgrzanego masła. Po usmażeniu odstaw cebulę do przestudzenia.

Bułkę zalej mlekiem i odstaw do namoczenia. Powinno zająć to nie dłużej, niż 10 minut. Przed dodaniem do masy na kotlety mielone, kajzerkę starannie odciśnij.

Do mięsa na kotlety mielone, poza odciśniętą kajzerką, dodaj cebulę, jajka i przetarty majeranek. Dopraw masę za pomocą soli i pieprzu. Na koniec wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

Z powstałej masy formuj niewielkie kotlety mielone. Każdego z nich obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron. Kotlety mielone Magdy Gessler najlepiej smakują podane zaraz po zdjęciu z patelni. Dodaj do mięsa nieoczywisty składnik i ciesz się zdumiewającym smakiem kotletów mielonych. Kotlety z dodatkiem smakowitej kaszy zaskoczą niejednego smakosza.

Canva / fotostok_pdv
Canva / fotostok_pdv

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia wp