Smakosze.pl Przepisy Kotlety mielone z płatkami owsianymi. Wychodzą obłędnie soczyste
canva/YelenaYemchuk

Kotlety mielone z płatkami owsianymi. Wychodzą obłędnie soczyste

11 kwietnia 2022

Kotlety mielone często goszczą na naszych talerzach. Warto urozmaicić klasyczną recepturę i dodać do mięsa trochę płatków owsianych. Pyszny i zdrowy dodatek sprawi, że masa wyjdzie wyjątkowo soczysta i będzie jeszcze bardziej sycąca. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Polecaliśmy wam już dodatek musztardy i recepturę na ten specjał wymagającą użycia pieczarek . Tym razem sięgamy po niezwykle zdrowy dodatek, który nie tylko z powodzeniem zastąpi bułkę tartą, ale też nada masie wyjątkowej soczystości , która przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi. Spróbujecie?

Przepis na soczyste kotlety mielone z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 2 czubate łyżki płatków owsianych górskich

  • około pół szklanki gorącej wody

  • 1 większa cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i odstawiamy je na 20 minut, by wchłonęły płyn i nieco ostygły. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i szklimy warzywo.

W misce umieszczamy mięso, przestudzoną cebulę i płatki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość łączymy, a następnie doprawiamy masę sola oraz pieprzem. Zwilżamy dłonie i formujemy nieduże okrągłe kotlety, które delikatnie spłaszczamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie smażymy kotlety do delikatnego zrumienienia na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Następnie układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 20-30 minut.

Podajemy wraz z ulubionymi dodatkami. Będą pyszne z ziemniakami z wody doprawonymi koperkiem i surówką z kapusty pekińskiej lub klasycznym colesławem . Smacznego.

Płatki owsiane będą idealnym dodatkiem do mielonych
Płatki owsiane będą idealnym dodatkiem do mielonych

Źródło zdjęcia: canva/ChesiireCat

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ekologicznemieso

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy