Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?
pixabay.com/stevepb

Jak przyrządzić kruche i soczyste kotlety schabowe?

24 lutego 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Aby kotlety schabowe były przepyszne, trzeba włożyć w nie odrobinę pracy. Czas jaki się na nie poświęca jest jednak wart, ponieważ zachwyt domowników nad schabowymi będzie ogromny - wystarczy wymoczyć mięso w mleku, a podczas jedzenia będzie doskonałe.

Idealne schabowe są dla wielu ludzi niedoścignionym wzorcem. Mnóstwo osób skarży się na suche i żylaste mięso, odpadającą panierkę czy brak wyraźnego smaku. Wszystkie te problemy są banalnie łatwe do rozwiązania - wystarczy zastosować się do poniższych porad.

Kotlety schabowe, które są idealne

Moczenie schabowych w mleku ma bardzo dużo sensu. Enzymy zawarte w nabiale przenikają przez włókna mięśniowe schabu sprawiając, że mięso staje się delikatniejsze i bardziej soczyste. Dodatkowo warto dorzucić do marynaty kilka plastrów cebuli oraz odrobinę czosnku - wtedy mięso przejdzie dodatkowym aromatem.

Marynowanie powinno trwać jak najwięcej czasu. Optymalnie marynowanie przeprowadza się przez całą noc - dzięki temu każdy kawałek mięsa jest idealnie oprawiony. Jeśli jednak nie masz aż tyle czasu, wystarczą dwie, trzy godziny moczenia w mleku.

Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy, czym różnią się jajka o różnych kolorach skorupek. Tutaj z kolei prezentujemy najlepszy przepis na naleśniki z serem i rodzynkami, które smakują praktycznie każdemu smakoszowi.

Przepis na najlepsze kotlety schabowe

Składniki:

  • 0,5 kg schabu

  • 0,5 l mleka

  • 2 cebule

  • 2 jajka zmieszane z 2 łyżkami wody

  • bułka tarta

  • olej

  • sól i pieprz

Zacznij od pokrojenia schabu na 4 kotlety o równej grubości. Rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa - warto przykryć mięso folią spożywczą, aby uchronić się przed pryskaniem kawałków mięsa. Następnie przełóż do miski kotlety i przejdź do marynowania.

Zalej schab mlekiem, dodaj plastry cebuli, dopraw mielonym pieprzem i odstaw do lodówki na dłuższy czas. Jak wyżej wspomnieliśmy, warto odczekać przynajmniej 2 godziny przed wyciągnięciem mięsa. Po marynowaniu wyłów mięso z mleka, osusz papierowym ręcznikiem i zacznij panierować.

Zanurz mięso w jajku, a następnie w bułce tartej. Gdy całość będzie dobrze zapanierowana, smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ziemniakami i swoją ulubioną surówką. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszam na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy