Smakosze.pl Przepisy Kotlety schabowe w musztardzie i majonezie. Po prostu idealne
canva/Jan Mach, Getty Images

Kotlety schabowe w musztardzie i majonezie. Po prostu idealne

24 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Popularność kotletów schabowych jest ogromna, w końcu chrupiąca panierka i soczyste mięso smakują wybornie. Aby zwiększyć ich intensywność smaku, a także poziom zmiękczenia mięsa, warto posmarować kotlety mieszanką majonezu i musztardy. Tak oprawione schabowe na zawsze zagoszczą w twoim menu.

Kotlety schabowe są potrawą dopracowaną przez Polaków niemal do perfekcji, jednak nadal można je usprawnić. Jeden ze sposobów, zaprezentowany poniżej, daje jedyny w swoim rodzaju pyszny efekt.

Mieszanka musztardy i majonezu działa niczym marynata, która nie tylko aromatyzuje mięso, lecz również je zmiękcza. Dzieje się tak dzięki dużej kwaśności musztardy oraz enzymom z jajek, które stanowią składnik majonezu.

Przepis na schabowe w musztardzie i majonezie

Składniki:

  • 500 g schabu

  • 1 jajko

  • 3 łyżki majonezu

  • 3 łyżki musztardy

  • pieprz

  • bułka tarta

Zacznij od oczyszczenia schabu z błon czy żyłek. Następnie pokrój go na kotlety i rozbij je delikatnie tłuczkiem do mięsa. Wcześniej możesz przykryć kotlety folią spożywczą, co uchroni kuchnie i przybory przed pryskającymi fragmentami mięsa.

Wymieszaj ze sobą w miseczce majonez, musztardę oraz świeżo mielony czarny pieprz, a następnie nasmaruj mieszanką mięso. Schowaj kotlety do lodówki minimalnie na dwie godziny, a idealnie na całą noc.

Następnego dnia rozbełtaj jajko w talerzu, a na drugim umieść bułkę tartą. Zanurzaj kotlety kolejno w jajku i bułce tartej. Postaw patelnie na gazie, wlej na nią olej i dobrze go rozgrzej. Smaż je z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o schabowych od Jakuba Kuronia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne schabowe po góralsku.

Kotlety schabowe

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kulinarnamaniusia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy