Krem do ciasta rafaello
Ciasto rafaello jest słodkim i jednocześnie delikatnym ciastem, które skradnie serce każdemu łasuchowi. Delikatny biszkopt lub herbatniki przełożone kremem na bazie śmietanki, czekolady i wiórków kokosowych smakuje tak dobrze, że z pewnością sięgniesz po dokładkę. Poznaj przepis na wyśmienity krem do ciasta rafaello.
Krem do ciasta rafaello z białej czekolady, słodkiej śmietanki, kokosu i migdałów to jednej z najlepszych kremów do ciast. Jest słodki, delikatny, puszysty, jest doskonały. Aby krem wyszedł idealnie, wykorzystaj mocno schłodzoną śmietankę, aby dobrze się ubiła. Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej musi być chłodna zanim dodasz ją do bitej śmietany. Gorąca czekolada zważy krem.
Ciasto rafaello możesz przygotować na dwa sposoby: możesz przełożyć kremem puszysty biszkopt lub zrobić ciasto na zimno na spodzie z herbatników. Każda wersja smakuje obłędnie, kiedy dodasz do niej puszysty, kokosowo-migdałowy krem z białą czekoladą. Ciasto z kremem rafaello możesz przełożyć dodatkowo konfiturą z wiśni, aby przełamać słodki smak.
Przepis na krem do ciasta rafaello
Składniki:
200 ml śmietany 30%
opakowanie fixu do śmietany
pół tabliczki białej czekolady
pół szklanki pokruszonych płatków migdałowych
pół szklanki wiórków kokosowych
Jak przygotować krem do ciasta rafaello?
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do przestygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubij z fixem na sztywno, następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj, dodaj wiórki kokosowe i płatki migdałowe, wymieszaj łyżką i przełóż upieczone blaty.
Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego.