Weź ząbek czosnku i nakrętkę. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Ta porada wygląda jak zwykła kuchenna sztuczka, jakich wiele. Jednak, jak się okazuje, wielu kucharzy polega na właśnie takiej metodzie obierania czosnku. Pozwala ona na przerób hurtowych ilości.
Hurtowe obieranie czosnku
Obieranie czosnku nie wydaje się wielkim wyzwaniem. Staje się nim jednak, jeśli do obrania mamy nie trzy, a np. trzydzieści ząbków. Masło czosnkowe na imprezę? Ząbki do ukiszenia dziesięciu słoików ogórków? Z tym sposobem nic prostszego.
Metodą tą podzieliła się z nami Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie. Podobną metodę zachwalają nawet kucharze z azjatyckich restauracji, gdzie na potęgę przerabia się czosnek w mnóstwie potraw.
Chodzisz z takim wózkiem na zakupy, uważaj. Bardzo sobie szkodziszObieranie czosnku nakrętką butelki
Dodajmy, że obieranie czosnku nie jest wcale konieczne. Do wielu potraw, a zwłaszcza do przetworów, możemy wrzucać czosnek w łupinkach. Świetnie jest go w ten sposób upiec np. z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, bo zachowuje więcej smaku i pozostaje dłużej wilgotny, nie przypala się.
Jednak łupina nie nadaje się wciąż do większości zastosowań. Jest niejadalna w tym znaczeniu, że trudno byłoby ją pogryźć, a nawet zblendować. Dlatego też do większości zastosowań potrzebujemy niezawodnej metody szybkiego obierania czosnku. I taki właśnie pokazuje nam Anna Zyśk.
Jak obierać czosnek
Krok 1. Czosnek dzielimy na ząbki i zalewamy zimną wodą.
Krok 2. Po 10 minutach próbujemy go obrać. Większość łupin powinna odejść bez większej pomocy.
Krok 3. Zdejmując pozostałe łupiny, pomagamy sobie zakrętką od butelki.
Krok 4. Oto obrany czosnek!