Smakosze.pl Przepisy Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem
fot. youtube.com/leckerekuche

Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem

30 grudnia 2024

Jak ze zwykłego mięsa wieprzowego wydobyć pełnię smaku i aromatu? Ten przepis jest jednym ze sposobów. Wystarczy łyżeczka popularnego składnika, które zazwyczaj używamy do ciast. Kotlety będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej.

Niezwykłe kotlety schabowe

W naszym codziennym wyobrażeniu kotlety schabowe wieprzowe to jedna z najbardziej pospolitych potraw. Myśl, że można by przyrządzić je jakoś inaczej niż zazwyczaj raczej nie wywołuje w nas ciarek podniecenia. A jednak – schabowe schabowym nierówne, co zademonstruje ten przepis.

Inspirowany jest, choć dość odlegle, kuchniami Dalekiego Wschodu. Dzięki prostej sztuczce mięso zachowuje podczas smażenia wilgotność . Do tego dodajemy kotletom schabowym smaku, smażąc go dwukrotnie, za drugim razem – by go przyprawić.

nacinanie kotletów schabowych
fot. youtube.com/leckerekuche
Ruszyło w Biedronce z samego rana. Hity na sylwestra za bezcen, będą tłumy

Schab panierowany w skrobi

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Leckere Kuche. Autorzy panierują tam mięso w skrobi kukurydzianej. Równie dobrze nada się do tego podobna, a łatwiej u nas dostępna skrobia lub mąka ziemniaczana. Ciekawszą sztuczką jest posypanie schabu przed panierowaniem proszkiem do pieczenia . Obniża on pH na zewnątrz mięsa, dzięki czemu więcej wilgoci zostaje w środku. Mięso wyjdzie delikatne i cudownie kruche

Składniki

  • ¾ kg schabu wieprzowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu (opcjonalnie do dekoracji)
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kotlety schabowe z sezamem

Schab kroimy w kotlety. Można dodatkowo przeciąć je na połowy, by łatwiej było je smażyć. Kotlety rozbijamy pod folią kuchenną i nacinamy na brzegach.

W misce zalewamy mięso sosem sojowym i octem balsamicznym . Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, by zalewa dobrze przeniknęła mięso. Po kilku minutach zasypujemy mięso proszkiem do pieczenia, a następnie skrobią ziemniaczaną.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy lub masło klarowane. Smażymy kotlety z obu stron, aż będą złociste. Gotowe zdejmujemy z patelni.

Na tłuszcz przeciskamy czosnek . Dodajemy miód, przyprawiamy sproszkowanym imbirem. Mieszamy składniki, by razem z tłuszczem z patelni połączyły się w rodzaj marynaty. Na patelni układamy z powrotem mięso i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu, często mieszając.

Po wyłączeniu palnika zasypujemy mięso sezamem i jeszcze raz mieszamy. Gotowe kotlety podajemy z sałatą i ziemniakami.

Wypróbuj też przepisy na sernik plaster miodu i surówkę z pora .

kotlety schabowe z sezamem
fot. youtube.com/leckerekuche
Poważnie szkodzą zdrowiu, a Polacy je zajadają. To najgorsze owoce, jakie możesz kupić
Za tyle możesz kupić duża kostkę masła. Konkurencja dla Lidla i Biedronki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy