Kroję schab na plastry i dodaję ten proszek. To najlepsze kotlety, jakie w życiu jadłem
Jak ze zwykłego mięsa wieprzowego wydobyć pełnię smaku i aromatu? Ten przepis jest jednym ze sposobów. Wystarczy łyżeczka popularnego składnika, które zazwyczaj używamy do ciast. Kotlety będą tak pyszne, jak nigdy wcześniej.
Niezwykłe kotlety schabowe
W naszym codziennym wyobrażeniu kotlety schabowe wieprzowe to jedna z najbardziej pospolitych potraw. Myśl, że można by przyrządzić je jakoś inaczej niż zazwyczaj raczej nie wywołuje w nas ciarek podniecenia. A jednak – schabowe schabowym nierówne, co zademonstruje ten przepis.
Inspirowany jest, choć dość odlegle, kuchniami Dalekiego Wschodu. Dzięki prostej sztuczce mięso zachowuje podczas smażenia wilgotność . Do tego dodajemy kotletom schabowym smaku, smażąc go dwukrotnie, za drugim razem – by go przyprawić.
Schab panierowany w skrobi
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Leckere Kuche. Autorzy panierują tam mięso w skrobi kukurydzianej. Równie dobrze nada się do tego podobna, a łatwiej u nas dostępna skrobia lub mąka ziemniaczana. Ciekawszą sztuczką jest posypanie schabu przed panierowaniem proszkiem do pieczenia . Obniża on pH na zewnątrz mięsa, dzięki czemu więcej wilgoci zostaje w środku. Mięso wyjdzie delikatne i cudownie kruche
Składniki
- ¾ kg schabu wieprzowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka sezamu (opcjonalnie do dekoracji)
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kotlety schabowe z sezamem
Schab kroimy w kotlety. Można dodatkowo przeciąć je na połowy, by łatwiej było je smażyć. Kotlety rozbijamy pod folią kuchenną i nacinamy na brzegach.
W misce zalewamy mięso sosem sojowym i octem balsamicznym . Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, by zalewa dobrze przeniknęła mięso. Po kilku minutach zasypujemy mięso proszkiem do pieczenia, a następnie skrobią ziemniaczaną.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy lub masło klarowane. Smażymy kotlety z obu stron, aż będą złociste. Gotowe zdejmujemy z patelni.
Na tłuszcz przeciskamy czosnek . Dodajemy miód, przyprawiamy sproszkowanym imbirem. Mieszamy składniki, by razem z tłuszczem z patelni połączyły się w rodzaj marynaty. Na patelni układamy z powrotem mięso i smażymy przez kilka minut na mocnym ogniu, często mieszając.
Po wyłączeniu palnika zasypujemy mięso sezamem i jeszcze raz mieszamy. Gotowe kotlety podajemy z sałatą i ziemniakami.
Wypróbuj też przepisy na sernik plaster miodu i surówkę z pora .