Krokiety z mięsem mielonym
Krokiety, czyli naleśniki w panierce z farszem są doskonałym daniem zarówno na obiad, jak i ważniejszą uroczystość, jak święta, przyjęcia weselne, urodziny. Krokiety z mięsem mielonym wieprzowym, pieczarkami i pietruszką są wyjątkowo smaczne i z pewnością pokochają je wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia. Poznaj przepis na krokiety z mięsem mielonym.
Krokiety są daniem, które przygotujesz na wiele sposobów. Farsz warzywny, z kaszy, kapusty, pieczarek, czy z mięsem zawsze smakuje doskonale. Delikatne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce dobrze łączy się z każdym nadzieniem i za każdym razem oczarujesz potrawą całą rodzinę i gości.
Farsz do krokietów przygotuj z mięsem mielonym, natką pietruszki, cebulką i pieczarkami, a uzyskasz najlepszy smak. Mięso z pieczarkami przełamane jest również słodką, czerwoną papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Naleśniki smaż na małej ilości oleju, aby ciasto nie było ciężkie i tłuste.
Krokiety, niezależnie od farszu, smakują rewelacyjnie, kiedy podasz do nich barszcz czerwony. Tu poznasz przepis na ekspresowy barszcz od Ani Starmach .
Przepis na krokiety z mięsem mielonym
Składniki na ciasto na 10-12 naleśników:
-
2 szklanki wody
-
3 szklanki mąki pszennej
-
szklanka mleka
-
2 jajka
-
sól
-
olej do smażenia
Składniki na farsz:
-
500 g mięsa mielonego
-
200 g pieczarek
-
jajko
-
duża cebula
-
pół pęczka natki pietruszki
-
pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
-
pół łyżeczki ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
Składniki na panierkę:
-
jajko
-
bułka tarta
-
olej
Jak przygotować krokiety z mięsem mielonym?
Na początku przygotuj farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj pokrojone pieczarki, oprósz solą, pieprzem, dodaj posiekaną pietruszkę i smaż, aż woda z grzybów się zredukuje, przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone z solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi, pod koniec smażenia dodaj pieczarki i smaż wszystko razem przez kilka minut.
Przygotuj ciasto: wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę. Rozgrzej olej na patelni i smaż kolejno cienkie naleśniki.
Na środek każdego naleśnika wyłóż farsz i dokładnie zawiń. Tak przygotowane krokiety obtocz kolejno w jajku i bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej, złocistej skórki.
Smacznego.