Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z mięsem z rosołu - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.11.2021 01:00

Krokiety z mięsem z rosołu - przepis krok po kroku

Krokiety z mięsem z rosołu
canva/arfo

Krokiety mięsem z rosołu mają wyraźny, mięsny smak, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz. Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na pyszne danie obiadowe lub kolację na ciepło. Krokiety świetnie sprawdzą się również podczas większych uroczystości i świąt. Poznaj przepis na wyśmienite krokiety z mięsem z rosołu.

Krokiety z mięsem z rosołu wychodzą doskonale za każdym razem. Przed przygotowaniem krokietów ugotuj aromatyczny rosół, koniecznie na drobiu i wołowinie z dużą ilością warzyw, takich jak marchewka, korzeń pietruszki, seler. W tym artkule dowiesz się, jak ugotować najsmaczniejszy, tradycyjny rosół.

Ciasto na krokiety to nic innego, jak ciasto naleśnikowe, które po dodaniu farszu należy obtoczyć w bułce i usmażyć, aby otrzymać złocistą, chrupiącą panierkę. Krokiety z mięsem z rosołu mają wyraźny smak z wyczuwalną nutą warzyw, są wilgotne w środku i chrupiące na zewnątrz, są pyszne. Do krokietów przygotuj również domowy barszcz czerwony.

Mięso z rosołu wykorzystasz nie tylko do krokietów. Przygotuj z niego pyszny pasztet, galaretkę lub zrób farsz do klusek z mięsem i pierogów.

Przepis na krokiety z mięsem z rosołu

Składniki na 15 naleśników:

  • 750 g mąki

  • 500 ml wody

  • 500 ml mleka

  • 4 jajka

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 4 udka z kurczaka z rosołu

  • kawałek wołowiny z rosołu

  • warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, seler

  • duża cebula

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 4 jajka

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Jak przygotować krokiety z mięsem z rosołu?

Mięso z rosołu oddziel od kości, podziel na mniejsze kawałki i dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa. Warzywa z rosołu również przepuść przez maszynkę, cebulę zetrzyj drobno na tarce. Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw solą i pierzem. Jeśli farsz jest za suchy, dolej odrobinę rosołu i wymieszaj.

Przygotuj naleśniki: wszystkie składniki na ciasto przełóż do większej miski i miksuj na wysokich obrotach, aż powstanie ciasto idealne do smażenia naleśników. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, następnie usmaż na oleju i przełóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu.

Na środku każdego naleśnika wyłóż gotowy farsz, dobrze zawiń i obtocz kolejno w jajku i bułce tartej. Przygotowane w ten sposób kotlety obsmaż chwilę z każdej strony na rozgrzanym oleju, aż uzyskasz złocistą skórkę naleśników.

Smacznego.

Rosół