Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Farsz na krokiety z mięsem - zawsze wychodzi
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:51

Farsz na krokiety z mięsem - zawsze wychodzi

Farsz na krokiety z mięsem
canva/fotek

Krokiety z mięsem są świetnym pomysłem na obiad lub kolację, a także jako danie podczas świąt, większej uroczystości rodzinnej lub wesela. Farsz do krokietów musi być odpowiednio przygotowany, aby był aromatyczny, delikatny i gęsty. Najlepszy farsz do krokietów z mięsem uzyskasz z połączenia drobiu i wołowiny. Sprawdź, jak przygotować farsz do krokietów z mięsem.

Krokiety, czyli ciasto naleśnikowe z farszem w chrupiącej panierce, to wyjątkowo smaczne danie. Krokiety z kapustą i grzybami, ruskie, z warzywnym farszem, mięsem.. to, czym nadziejesz krokiety zależy wyłącznie od Ciebie. Wszystkie rodzaje krokietów łączą dwie rzeczy: delikatne, złociste ciasto i barszczyk czerwony, który jest niezbędny do tego typu dań.

Przygotowanie farszu do krokietów z mięsem jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto zrobić go samodzielnie. Najlepszy farsz uzyskasz, kiedy zrobisz aromatyczny rosół z warzyw, mięsa drobiowego i kawałka wołowiny. Bulion koniecznie dopraw majerankiem. Marchewkę, seler i pietruszkę zmiel później razem z mięsem, następnie podlej odrobiną rosołu, a uzyskasz wilgotny, delikatny i genialny w smaku farsz do krokietów.

Przepis na farsz na krokiety z mięsem

Składniki na farsz na 10-13 krokietów:

  • 400 g udek z kurczaka

  • 100 g mięsa wołowego do rosołu

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • seler

  • por

  • cebula

  • łyżeczka majeranku

  • pieprz, sól

Jak przygotować farsz na krokiety z mięsem?

Przygotuj wywar: mięso umyj, oczyść, przełóż do większego garnka, wlej wodę jak na rosół i gotuj na wolnym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zbierz je, dodaj marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę podpiecz na ogniu i również dodaj do wywaru.

Dopraw pieprzem i majerankiem i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 2,5 godziny. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane mięso wyjmij z rosołu, obierz z kości, marchewkę, pietruszkę, seler pokrój w kostkę. Mięso i warzywa zmiel maszynką dwa razy. Do farszu dolej odrobinę rosołu i wymieszaj.