Krokiety z mięsem z rosołu. Tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia
Zostało wam mięso po rosole? Powiemy wam, jak zrobić krokiety z mięsem z rosołu. Ten tani i prosty pomysł na obiad od Kuronia możecie wykorzystać na przykład jutro. Z pewnością nasycicie się tym daniem, a jego przygotowanie nie będzie zbyt pracochłonne.
Rosół często gości na naszych stołach. Najsmaczniejszy jest, gdy gotuje się go na sporej ilości mięsa i warzyw. Niestety często zdarza się, że mięso pozostaje niezjedzone, bo po zupie jemy drugie danie. Co więc zrobić z ugotowanym mięsem?
Pomysłów na wykorzystanie mięsa z rosołu jest naprawdę dużo. I warto je przerobić, bo jest bardzo smaczne, a z racji tego, że jest już ugotowane, szybko można je zamienić w nowe danie. Z mięsa po rosole można zrobić pasztet, pastę, farsz do pierogów czy krokietów. Dziś przepis na te ostatnie zdradzi wam Jakub Kuroń.
Krokiety z mięsem z rosołu
Składniki:
na naleśniki:
-
1,5 szklanki mąki
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
ok. 200 ml mleka
-
ok. 200 ml wody gazowanej
-
1 łyżka oleju
na farsz:
-
ok. 75 dag wołowiny z rosołu
-
ok. 40 dag mięsa z kurczaka z rosołu
-
2 cebule
-
2 łyżki oleju
-
warzywa z rosołu
-
sól, pieprz
oraz:
-
1/2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
ok. 1,5 szklanki tartej bułki
-
olej do smażenia
Przygotowanie krokietów
Na naleśniki podane składniki umieść w misce. Dokładnie wymieszaj je rózgą lub zmiksuj mikserem. Ciasto odstaw na 15 minut.
Po tym czasie usmaż na patelni cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu, by nie obeschły.
Z mięsa usuń kości, skórę i tłuszcz. Mięso pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju.
Mięso, cebulę i warzywa z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt gęsty, rozrzedź go odrobiną rosołu.
Na każdy naleśnik kładź trochę mięsnego farszu. Farsz równomiernie rozprowadź. Dwa naprzeciwległe boki naleśnika zawiń do środka, a potem zwiń całość w roladkę.
Tak otrzymane krokiety panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż je na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
W naszym serwisie znajdziecie też przepis na zapiekankę makaronową z mięsem po rosole , a także na kotlety z mięsa i warzyw po rosole .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda
-
Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad
-
Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie
Źródło: kuron