Smakosze.pl

canva/margouillatphotos

Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Prezentujemy wam prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Jest to doskonały pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Jeśli więc zostało Ci mięso i włoszczyzna po rosole, posiekaj je, dodaj kilka składników i kotlety prawie gotowe. Wystarczy je tylko uformować i usmażyć.

Mięso, na którym gotowaliśmy rosół, jest bardzo smaczne. Jednak nie wszyscy za nim przepadają, dlatego często zostaje i nie wiadomo, co z nim zrobić. W żadnym wypadku nie powinno się zmarnować. Łatwo można je przerobić na farsz, pasztet czy mielone kotlety. My przyrządzimy dzisiaj właśnie kotlety, do których dodamy też gotowane warzywa z rosołu.

Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka

  • warzywa z rosołu, np. marchewka, pietruszka, seler, cebula

  • mała cebula

  • olej

  • 1 jajko

  • kurkuma

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie kotletów

Z mięsa usuń kości, chrzęści i skórę. Mięso posiekaj drobno nożem lub rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego. Tak samo rozdrobnij warzywa z rosołu.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Masę wymieszaj, dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.

Z powstałej, mięsno-warzywnej masy uformuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.

Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z mięsem po rosole , a także na pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole .

kotlety mielone
kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >