Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Prezentujemy wam prosty przepis na kotlety z resztek po rosole. Jest to doskonały pomysł na tani obiad dla całej rodziny. Jeśli więc zostało Ci mięso i włoszczyzna po rosole, posiekaj je, dodaj kilka składników i kotlety prawie gotowe. Wystarczy je tylko uformować i usmażyć.
Mięso, na którym gotowaliśmy rosół, jest bardzo smaczne. Jednak nie wszyscy za nim przepadają, dlatego często zostaje i nie wiadomo, co z nim zrobić. W żadnym wypadku nie powinno się zmarnować. Łatwo można je przerobić na farsz, pasztet czy mielone kotlety. My przyrządzimy dzisiaj właśnie kotlety, do których dodamy też gotowane warzywa z rosołu.
Prosty przepis na kotlety z resztek po rosole
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
warzywa z rosołu, np. marchewka, pietruszka, seler, cebula
mała cebula
olej
1 jajko
kurkuma
sól, pieprz
tarta bułka do obtoczenia
Przygotowanie kotletów
Z mięsa usuń kości, chrzęści i skórę. Mięso posiekaj drobno nożem lub rozdrobnij przy użyciu robota kuchennego. Tak samo rozdrobnij warzywa z rosołu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Masę wymieszaj, dopraw do smaku kurkumą, solą i pieprzem.
Z powstałej, mięsno-warzywnej masy uformuj w dłoniach nieduże kotlety. Każdy obtocz w tartej bułce.
Na patelni rozgrzej olej. Kładź kotlety i smaż je, aż będą z obu stron rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z mięsem po rosole, a także na pasztet z mięsa i włoszczyzny po rosole.
Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ile należy gotować jajka na miękko? Kluczowa jest 1 ważna zasada, koniecznie pamiętaj
Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis
Czy warto używać zabielacza do kawy? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Źródło: przyslijprzepis