Które porzeczki mają najwięcej cennych składników?
Porzeczki świetnie sprawdzają się w wakacyjnych deserach i przekąskach. Najczęściej w supermarketach można znaleźć je w czerwonym kolorze. Okazuje się jednak, że to nie te mają najwięcej cennych składników. Najzdrowsze są czarne porzeczki, ale białe spokojnie mogłyby stanąć z nimi w szranki.
Lipiec to miesiąc porzeczek. Warto po nie sięgnąć właśnie wtedy, gdyż bardzo szybko znikają ze sklepów. Porzeczki nie tylko nadają się do deserów czy słodkich przekąsek, ale też świetnie sprawdzą się w różnych likierach czy nalewkach.
Porzeczki możemy dostać w trzech różnych kolorach: białe, czerwone i czarne. Choć wszystkie są bardzo zdrowe, to właśnie czarne mają najwięcej wartościowych składników.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dlaczego czarne porzeczki są najzdrowsze?
Czarne porzeczki od wieków wykorzystywane były w medycynie niekonwencjonalnej. Niegdyś leczono nimi choroby dróg moczowych i pęcherza, a nawet wzmacniali odporność. Wierzono, że spożywanie czarnych porzeczek świetnie wpływa na pracę serca.
W rzeczywistości owoce te rzeczywiście mogą poszczycić się działaniem napotnym i przeciwzapalnym. Czarne porzeczki bogate są bakteriobójcze fitoncydy, które hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Szczególnie zaleca się picie soku z tych owoców w czasie infekcji wirusowych, sprawdzi się też po terapii antybiotykowej.
Co ciekawe czarne porzeczki świetnie wpływają na naczynia krwionośne, a także wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Ich spożywanie może też znacznie poprawić stan włosów czy paznokci, wszystko przez bogactwo cynku w komplecie z siarką.
Jednak białe i czerwone odmiany również mają wiele do zaoferowania. Nie należy więc zupełnie wykreślać ich z jadłospisu.
Jakie właściwości mają czerwone i białe porzeczki?
Czerwone porzeczki mają sporo witamin z grupy B. Świetnie wpływają one na układ nerwowy. Jedzenie tych owoców poprawi też funkcjonowanie wątroby i układ trawiennego. Dzięki dużej zawartości pektyn zwiększają objętość w żołądku, wywołując tym samym uczucie sytości.
Z kolei białe porzeczki są najmniej kaloryczne ze wszystkich rodzajów tych owoców – w 100 g jest tylko 56 kcal. Zawierają też sporo cynku i siarki. Tak jak czarne porzeczki, zawierają sporo rutyny, wzmacniającej kruche naczynia krwionośne.
Źródło: Canva (sabyna75's, Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kultowy, cudowny kopiec kreta bez pieczenia, błyskawiczny deser dla całej rodziny
Cudowna kawa z dodatkiem kardamonu - najlepsza na początek dnia
Źródło: kuchnia.wp.pl; parenting.pl