Babka lancetowata
.

Kulinarne zastosowania babki lancetowatej

Babka lancetowata wydaje się być najzwyklejszym chwastem - rośnie w praktycznie każdym miejscu i w każdych warunkach. Okazuje się, że roślina ta ma liczne kulinarne i zielarskie zastosowania, o których mało kto wie. Można z niej przygotować chociażby sałatki, syropy lub usmażyć w specjalnym cieście.

Babka lancetowata często jest obiektem ataku ogrodników, którzy chcą wykorzenić ją ze swojego podwórka. Wyrastające mięsiste liście przeszkadzają im w osiągnięciu idealnego, gładkiego trawnika. Istnieje jednak znacznie lepszy sposób na wykorzystanie tej rośliny.

Wbrew pozorom nie jest to chwast, lecz bardzo pożyteczne zioło, z którego można sporządzać zarówno lekarstwa, jak i smaczne potrawy. Dawniej często wykorzystywana była przez zielarzy, aby leczyć proste, acz dokuczliwe dolegliwości.

Jak wykorzystać babkę lancetowatą?

W celach kulinarnych stosuje się jedynie młode liście, których smak jest najdelikatniejszy. Wyczuwa się w nich słodycz, odrobinę goryczki oraz słoności. Ta część rośliny często stosowana jest w celu zrobienia koktajli oczyszczających, które pije się dla detoksu.

Świetnym sposobem jedzenia babki jest dodanie posiekanych grubo młodych liści do ciasta na racuchy. Można połączyć je z jabłkami lub innymi owocami, a następnie usmażyć jak w tradycyjnym przepisie na te placuszki. Babka nadaje racuchom ciekawego, lekko wytrawnego smaku.

Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?Jak zrobić tradycyjną babkę ziemniaczaną?Czytaj dalej

Inne pyszne i zdrowe propozycje na babkę

Wraz z mniszkiem lekarskim, pokrzywą i miętą można łączyć ją w ciekawych letnich sałatkach. Po dodaniu majonezu lub jogurtu, soli oraz pieprzu tworzy się smaczna sałatka, którą można podać do kotletów schabowych czy pieczonego schabu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji, sprawdź inne nasze materiały. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy, co należy dodać do kapusty, aby po jej jedzeniu nie mieć przykrych wzdęć. W tym tekście zdradzamy najbardziej kontrowersyjne dania z całego świata, które mimo wszystko uznawane są za prawdziwe delikatesy.

Na kaszel i infekcje górnych dróg oddechowych zaleca się picie syropu z babki, który łatwo można zrobić w domu. Wystarczy posiekać jej liście, zmieszać z cukrem i wodą, a następnie gotować, aż całość zgęstnieje. Jedna łyżka syropu co kilka godzin szybko przyniesie ulgę.

Przepis na liści babki lancetowatej w cieście

Do przygotowania smażonych liści, będziesz potrzebować około 30 liści babki, 3/4 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju, sól, 3-4 łyżki śmietanki, olej do smażenia, 1-2 surowe białka i pieprz. Na początku umyj dokładnie liście i osusz je ręcznikiem kuchennym.

W misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki poza liśćmi. Gdy ciasto będzie miało konsystencję rzadkiego budyniu, możesz maczać w nim liście. Smaż je na oleju na złoty kolor. Po usmażeniu posyp je z wierzchu wędzoną papryką oraz granulowanym czosnkiem.

Smażona babka

Smażone liście babki lancetowatej. Źródło: LRArmstrong, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy.pl; potrawyregionalne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł