Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym
Bogactwo owoców morza to nie tylko krewetki i kalmary. Langustynka, czyli homarzec, grillowana w czosnku i oliwie sprawdzi się świetnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem pietruszkowym oraz białym winem.
Langustynki z grilla: składniki
Masło pietruszkowe:
100 g masła
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
biały pieprz
sól morska
Langustynki:
ok. 1 kg langustynek w skorupach (20 sztuk)
100 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól morska
cytryna
Langustynki z grilla: przygotowanie
W tym przepisie możemy użyć mrożonych langustynek. Należy rozmrozić je i dokładnie opłukać przed przygotowaniem, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
Czosnek siekamy bardzo drobno i mieszamy z oliwą z oliwek. Smarujemy tą mieszanką nasze langustynki.
Rozgrzewamy grilla i układamy na nim przygotowane langustynki. Grillujemy je około 5 minut, aż pancerzyki zrumienią się i staną się chrupiące.
W międzyczasie w niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia.
Langustynki układamy na talerzu i polewamy ciepłym masłem pietruszkowym.
Langustynki z grilla: porady
Langustynki z grilla z masłem pietruskowym podajemy z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.
Langustynki z tego przepisu można przygotować także na patelni lub grillu elektrycznym.