Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym
pixabay.com

Langustynki z grilla z masłem pietruszkowym

Macie ochotę na lekkie danie z grilla, które zachwyci niepowtarzalnym smakiem? Sięgnijcie zatem po langustynki i przygotujcie do nich porcję masła pietruszkowego.

Bogactwo owoców morza to nie tylko krewetki i kalmary. Langustynka, czyli homarzec, grillowana w czosnku i oliwie sprawdzi się świetnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem pietruszkowym oraz białym winem.

Langustynki z grilla: składniki

Masło pietruszkowe:

100 g masła

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

biały pieprz

sól morska

Langustynki:

ok. 1 kg langustynek w skorupach (20 sztuk)

100 ml oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

sól morska

cytryna

Langustynki z grilla: przygotowanie

W tym przepisie możemy użyć mrożonych langustynek. Należy rozmrozić je i dokładnie opłukać przed przygotowaniem, a następnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.

Czosnek siekamy bardzo drobno i mieszamy z oliwą z oliwek. Smarujemy tą mieszanką nasze langustynki.

Rozgrzewamy grilla i układamy na nim przygotowane langustynki. Grillujemy je około 5 minut, aż pancerzyki zrumienią się i staną się chrupiące.

W międzyczasie w niewielkim rondlu roztapiamy masło, dodajemy wszystkie przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia do przestygnięcia.

Langustynki układamy na talerzu i polewamy ciepłym masłem pietruszkowym.

Langustynki z grilla: porady

Langustynki z grilla z masłem pietruskowym podajemy z cząstkami cytryny, pieczywem i letnią sałatką z sałaty, pomidorów, rzodkiewki i szczypiorku.

Langustynki z tego przepisu można przygotować także na patelni lub grillu elektrycznym.

Następny artykuł