Latem nie zawijam gołąbków w kapustę. Wybieram wyjątkowe liście, uwielbiam ten smak
Gołąbki często goszczą na stołach Polaków. Mięso mielone z dodatkiem ryżu zwykle zawijamy w liście kapusty. Latem wybieramy młodą kapustę. Jednak ja stawiam zupełnie na coś innego. Gołąbki zawijam w liście winogron. To sposób z południa Europy. Dzięki niemu to danie jest wyjątkowo smaczne i bardzo zdrowe.
Gołąbki- zawiń je w liście winogron
W Polsce gołąbki zawijamy w liście kapusty. Są one jednym z najbardziej lubianych dań obiadowych. Sycą i są zdrowe. Jednak latem sięgam po zupełnie inne liście. Wybieram liście winogron, które słyną z dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Liście winogron bogate są w witaminy: A, D, C, E i witaminy z grupy B.
Dostarczają nam też magnezu, żelaza, fosforu i potasu. Są też dobrym źródłem błonnika i pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Obniżają też ciśnienie i wzmacniają układ odpornościowy. Oczyszczają też układ moczowy. Gołąbki zawijane w liście winogron są popularne np. w Rumunii, Grecji i Turcji. W mojej kuchni też często goszczą, bo są pyszne.
Co roku marynuję fasolkę szparagową. Zimą cała rodzina jest mi za to wdzięcznaJak przygotować gołąbki zawijane w liście winogron?
Składniki:
- 60 liści winogron świeżych lub w zalewie
- szklanka ryżu
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki soku z cytryny
- koperek
- pietruszka
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- szklanka bulionu warzywnego
Świeże liście winogron blanszujemy przez około 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie, aż zmiękną. Studzimy i czekamy, aż wyschną. Warto je przygotować kilka godzin wcześniej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę. Dodajemy ryż i smażymy około 2 minuty.
Dodajemy koperek, oregano, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i dusimy przez 2 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Gdy ryż będzie ugotowany- to odstawiamy.
Zawijaj gołąbki w liście winogron, czyli zrób dolmades
Teraz przystępujemy do zawijania gołąbków w liście winogron. Na liść nakładamy łyżeczkę farszu. Zakładamy boki i zwijamy w rulonik. Ważne, żebyśmy zbyt ciasno nie zawijali, bo liście mogą pęknąć podczas gotowania. Gołąbki układamy na dnie garnka na wcześniej wyłożonych liściach winogron.
Dodajemy oliwę i przykrywamy dalej liśćmi winogron. Zalewamy gołąbki szklanką wody i dociskamy talerzykiem na wierzchu. Garnek przykrywamy pokrywką. Gotujemy około 50 minut, aż liście zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny, podajemy z pieczywem lub jogurtem greckim. Pisaliśmy o gołąbkach od Roberta Makłowicza. Podawaliśmy też przepis na gołąbki od babci.
Źródło: smakdnia.pl