Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lewandowska ma tani i niezawodny patent na majonez. Wypróbujesz i zapomnisz o kupnych

Lewandowska ma tani i niezawodny patent na majonez. Wypróbujesz i zapomnisz o kupnych

Majonez Anny Lewandowskiej
canva/vinicef; IG/annalewandowska

Bez majonezu mało kto jest w stanie wyobrazić sobie Wielkanoc. Zamiast jednak kupować sos w sklepie, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu Anny Lewandowskiej i wyczarować go w domu. Potrzebne są jedynie dobrze wam znane produkty. Spróbujecie?
 

Przepis na majonez Anny Lewandowskiej

Prosty i smaczny majonez warto zrobić w domu. Nie zajmie zbyt wiele czasu, a smak z pewnością przebije produkty dostępne w sklepach. Zwłaszcza, gdy użyjemy jedynie niezbędnych składników — jak w przepisie fit celebrytki.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 600 ml oleju roślinnego
  • 20 g musztardy dijon
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Lepiej dwa razy pomyśl, zanim kupisz babkę wielkanocną w supermarkecie. Ich skład poraża

Jak zrobić smakowity majonez? Przepis Anny Lewandowskiej jest niezawodny

Jaja doprowadzamy do temperatury pokojowej. Wbijamy je do wysokiego pojemnika. Dodajemy musztardę, sok wyciśnięty z cytryny oraz trochę soli i pieprzu. Szybko miksujemy blenderem.

Wciąż ubijając majonez, cienką strużką wlewamy olej roślinny. Uzyskanie właściwej, gładkiej konsystencji zajmie nam do kilku minut. Na koniec doprawiamy wyrób raz jeszcze, jeśli uznamy, że jest to konieczne.

Jak wykorzystać majonez w kuchni?

Sporządzanie sosów do jaj faszerowanych czy sałatek lub surówek to nie jedyne zastosowanie jajecznego wyrobu. Świetnie sprawdzi się też np. do przygotowania babki wielkanocnej czy kotletów mielonych.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na majonez. Szczególnie polecamy wersję z ziemniakami. Być może skusi was też tania odsłona wegańska, przygotowana z aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy.

Domowy majonez będzie najlepszy.png
canva/minadezhda

Źródło: hpba