Smakosze.pl

YouTube/@KuchniaLidla

Okrasa upiekł taką szynkę, że czapki z głów. Za jej smakiem stoją zaskakująco proste składniki

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Świąteczna szynka będzie kulinarnym przebojem w Boże Narodzenie. Karol Okrasa poleca znakomity i jednocześnie prosty przepis na ten przysmak. Jej korzenny smak zachwyci rodzinę i gości nie tylko w nadchodzące Święta. Pomysłowy dobór przypraw gwarantuje sukces.

Szynka od Karola Okrasy na świątecznym stole

W połowie listopada możecie już spokojnie myśleć o daniach, które przyrządzicie na Boże Narodzenie. Jeśli zależy Wam na znakomitym smaku, ale też nieskomplikowanym przepisie na obiad, to warto sięgnąć po recepturę Karola Okrasy na szynkę. Znany kucharz do przygotowania tego wybornego dania używa prostych składników.

Szynkę piecze w przyprawach i sosie cebulowym. Efekt po prostu zachwyca. To danie rozpływa się w ustach i jest idealne na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Wasi goście nie będą obojętni wobec obiadu z taką szynką w roli głównej. 

szynka wieprzowa.jpg
Canva / Sloniki
niedziela handlowa Wigilia

Kolejne zamieszanie z niedzielą handlową w Wigilię. Wciąż nie wiadomo, czy przed świętami zrobimy zakupy

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić szynkę z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 1 pomarańcza
  • 7 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oleju
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 230 ml białego wina wytrawnego
  • laska cynamonu

Przyrządzenie świątecznej szynki warto zacząć od włożenia dzień wcześniej szynki do solanki. Robimy ją z 2 łyżek soli i 2 litrów wody. Dorzucamy liść laurowy i wstawiamy szynkę do solanki. Robimy to po to, by szynka była wyjątkowo soczysta. 

Po moczeniu szynkę wyjmujemy i parzymy. Szynkę wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie drobno kroimy cebulę w piórka. Teraz ją karmelizujemy na odrobinie oleju i wyjmujemy szynkę. Do cebuli dodajemy startą skórkę z pomarańczy, sok i rozmaryn. 

Soczysta szynka od Okrasy na uroczysty obiad

Dorzucamy też laskę cynamonu, miód i pokruszony czarny pieprz. Następnie dolewamy białe wino, dodajemy masło, a gdy się zagotuje, to dokładamy musztardę. Pora na włożenie części zawartości z patelni na dno żeliwnego naczynia. Wkładamy szynkę i zalewamy częścią sosu, która nam została. 

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni i naczynie wstawiamy na 30 minut. Co 10 minut możemy zaglądać i polewać mięso powstałym sosem. Szynkę wyjmujemy z piekarnika i gotujemy jeszcze bez przykrycia przez 15 minut. Sos powinien mieć zawiesistą i gęstą konsystencję. Szynkę podajemy z aromatycznym, korzennym sosem i ziemniakami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić krupnik od Karola Okrasy. Podawaliśmy też przepis na szakszukę o tego znanego kucharza. 

szynka Okrasy
YouTube/@KuchniaLidla

Źródło: YouTube/@KuchniaLidla

Śledź bez soli

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Od lat korzystam ze sposobu mojej babci

CZYTAJ DALEJ
sałatka meksykańska

Ten przepis na sałatkę dostałam od cioci. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >