Smakosze.pl

YouTube/@kuchniapysznosci

Kiedy mam dość mielonych, robię kotlety po lwowsku. Delikatne mięso kryje w sobie pyszną niespodziankę

16 Listopada 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zwykle na obiad przyrządzam klasyczne kotlety mielone. Jednak odkąd dostałam przepis na kotlety po lwowsku, tylko takie robię. Delikatnego smaku tych puszystych kotletów trudno sobie odmówić. Zróbcie je na jesienny obiad, bo te danie trzeba poznać. 

Kotlety po lwowsku lepsze od mielonych

Kotlety mielone są popularnym i lubianym daniem obiadowym. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale też łatwość przygotowania. Taki obiad zwykle szybko zrobimy. Często przyrządzałam mielone, jednak w końcu to danie mi się znudziło.

Na szczęście trafiłam na przepis na kotlety po lwowsku. Ich smak po prostu uzależnia i trudno odmówić sobie kolejnej porcji. Kotlety po lwowsku przyrządza z indyka i dodaje do nich ser żółty. Te składniki dają wyśmienite połączenie. Delikatne mięso jest nie lada rarytasem. 

ser żółty.jpg
Canva / Hans z Pixabay
bigos

Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić kotlety po lwowsku?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki soli czosnkowej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszka
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka lodowatej wody

Przyrządzenie kotletów po lwowsku zaczynamy od posiekania cebuli i jej zeszklenia na patelni. Namaczamy bułkę pszenną w wodzie, mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Wbijamy jajka i doprawiamy przyprawami. Możemy też dodać natkę pietruszki.

Teraz wszystkie dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Na koniec dorzucamy podsmażoną cebulkę i wlewamy łyżkę lodowatej wody. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, a następnie odstawiamy ją na co najmniej 30 minut do lodówki. 

Kotlety po lwowsku zaskakują smakiem

Po upływie tego czasu do masy mięsnej dodajemy starty ser żółty. Składniki mieszamy i z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni. Kotlety po lwowsku powinny być rumiane po usmażeniu. 

To danie jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Kotlety po lwowsku podajemy z ziemniakami i buraczkami. Będą też smakować z ulubionymi surówkami. Polecam ten przepis, bo te kotlety są znacznie lepsze od mielonych. Pisaliśmy o mielonych z pysznymi dodatkami. Radziliśmy, jak zrobić mielone rodem z Górnego Śląska.  

kotlety po lwowsku.jpg
Canva / robert6666

Źródło: YouTube/@PaniMkuchniasmakowita

bigos

Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

CZYTAJ DALEJ
racuchy z jabłkami

Moja babcia robiła najlepsze racuchy z jabłkami. Dodawała do nich składnik, na który większość by nie wpadła

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >