Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kiedy mam dość mielonych, robię kotlety po lwowsku. Delikatne mięso kryje w sobie pyszną niespodziankę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.11.2023 13:29

Kiedy mam dość mielonych, robię kotlety po lwowsku. Delikatne mięso kryje w sobie pyszną niespodziankę

kotlety mielone po lwowsku
YouTube/@kuchniapysznosci

Zwykle na obiad przyrządzam klasyczne kotlety mielone. Jednak odkąd dostałam przepis na kotlety po lwowsku, tylko takie robię. Delikatnego smaku tych puszystych kotletów trudno sobie odmówić. Zróbcie je na jesienny obiad, bo te danie trzeba poznać. 

Kotlety po lwowsku lepsze od mielonych

Kotlety mielone są popularnym i lubianym daniem obiadowym. Ich zaletą jest nie tylko smak, ale też łatwość przygotowania. Taki obiad zwykle szybko zrobimy. Często przyrządzałam mielone, jednak w końcu to danie mi się znudziło.

Na szczęście trafiłam na przepis na kotlety po lwowsku. Ich smak po prostu uzależnia i trudno odmówić sobie kolejnej porcji. Kotlety po lwowsku przyrządza z indyka i dodaje do nich ser żółty. Te składniki dają wyśmienite połączenie. Delikatne mięso jest nie lada rarytasem. 

ser żółty.jpg
Canva / Hans z Pixabay
Koleżanka zdradziła mi przepis na to mięso na kapuście. Smakuje jak bigos, a robi się 4 razy szybciej

Jak zrobić kotlety po lwowsku?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 2 jajka
  • 200 g startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki soli czosnkowej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • natka pietruszka
  • bułka tarta do panierowania
  • 1 łyżka lodowatej wody

Przyrządzenie kotletów po lwowsku zaczynamy od posiekania cebuli i jej zeszklenia na patelni. Namaczamy bułkę pszenną w wodzie, mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Wbijamy jajka i doprawiamy przyprawami. Możemy też dodać natkę pietruszki.

Teraz wszystkie dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Na koniec dorzucamy podsmażoną cebulkę i wlewamy łyżkę lodowatej wody. Dzięki temu kotlety będą bardziej soczyste. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, a następnie odstawiamy ją na co najmniej 30 minut do lodówki. 

Kotlety po lwowsku zaskakują smakiem

Po upływie tego czasu do masy mięsnej dodajemy starty ser żółty. Składniki mieszamy i z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni. Kotlety po lwowsku powinny być rumiane po usmażeniu. 

To danie jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Kotlety po lwowsku podajemy z ziemniakami i buraczkami. Będą też smakować z ulubionymi surówkami. Polecam ten przepis, bo te kotlety są znacznie lepsze od mielonych. Pisaliśmy o mielonych z pysznymi dodatkami. Radziliśmy, jak zrobić mielone rodem z Górnego Śląska. 

kotlety po lwowsku.jpg
Canva / robert6666

Źródło: YouTube/@PaniMkuchniasmakowita