Smakosze.pl
Magda Gessler i jej przepis na rosół.

YouTube/ Czas Smakosza

Magda Gessler zdradziła jak gotuje rosół. Tajemnica tkwi w szczegółach

26 Czerwca 2020

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że rosół to zupa, która w naszym kraju jest uznawana za kultową potrawę. Ciężko znaleźć osobę, która nie przepadałaby za tą fantastyczną potrawą, która jest bogata w składniki odżywcze. Już teraz możesz dowied

Bez wątpienia Magda Gessler jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych restauratorek w Polsce. Od czasu pojawienia się "Kuchennych rewolucji" wiele osób inspiruje się jej przepisami. Wszystko jest zasługą tego, że gwiazda doskonale wie, jak operować smakami. Rosół według jej przepisu może zawrócić w głowie.

Magda Gessler i jej przepis na rosół

Restauracje, którymi zarządza Magda Gessler mogą cieszyć się ogromną popularnością, dzięki fantastycznym potrawom, które są tam serwowane. Bogactwo smaku może wprawić w ekstazę nasze kubki smakowe. Dokładnie tak jest w przypadku rosołu według przepisu opracowanego przez restauratorkę. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • szponder wołowy

  • kura rosołowa

  • 5 dużych marchewek

  • 6 pietruszek

  • seler

  • 2 duże cebule

  • por

  • 1/4 kapusty włoskiej

  • pęczek natki pietruszki

  • 2 łyżki lubczyku

  • 1 łyżka pieprzu ziarnistego

  • 6 liści laurowych

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • natka pietruszki

  • 5 goździków

  • sól 

Podczas przygotowywania rosołu warto zwrócić uwagę na szczegóły

Kiedy skompletujemy już wszystkie niezbędne składniki, wówczas możemy przejść od przygotowań rosołu, którego nie powstydziłaby się Magda Gessler. Ważne jest zachowanie odpowiedniej kolejności dodawania składników. Na początki obrane warzywa oraz mięso myjemy i kroimy. Następnie karmelizujemy na patelni cebulę. Umieszczone w garnku warzywa i mięso zalewamy zimną wodą, którą może uprzednio przefiltrować. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. Całość gotujemy na małym ogniu poprzez 3 godziny. Na końcu dodajemy sól, natkę pietruszki oraz lubczyk i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie fantastyczny rosół jest już gotowy. Kiedy wystygnie, wówczas można go odcedzić. Domownicy będą zachwyceni. 

Źródło: ABC Zdrowie

Podobne artykuły

Lane faworki smakują obłędnie

Przepisy

Najprostszy przepis na lane faworki

Czytaj więcej >
Banany

Przepisy

Dlaczego warto zjeść banana przed snem?

Czytaj więcej >
Gołąbki w niecodziennej odsłonie

Przepisy

Gołąbki inaczej – przepis na zapiekankę gołąbkową

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa

Przepisy

Chrupiąca sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

Czytaj więcej >
Rosół z dodatkiem sosu sojowego

Przepisy

Czemu warto dodać do rosołu sos sojowy?

Czytaj więcej >
Zupa z młodej kapusty

Przepisy

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Czytaj więcej >