Smakosze.pl Przepisy Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenie
Fot. Anita Walczewska/East News, Canva/Dar1930

Magda Gessler zdradziła przepis na uszka do barszczu wigilijnego. Smakują jak marzenie

15 listopada 2024

Magda Gessler, swoim zwyczajem, przedstawia przepis na tradycyjną wigilijną potrawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Jej uszka do barszczu to kwintesencja świąt i związanych z nimi smaków.

Uszka z grzybami Magdy Gessler

Święta będą z nami, zanim się obejrzymy, czas więc przygotowywać książkę kucharską na zbliżający się czas wielkiego gotowania. O ile wiele potraw wigilijnych przygotowujemy już z zamkniętymi oczami, o tyle w niektórych można zawsze coś poprawić. Zajrzyjmy więc do przepisu Gessler na uszka z grzybami.

Jej przepis jest niezwykle prosty, ale każdy krok w nim jest przemyślany. Gessler zna dobrze polskie tradycje kulinarne i wie, gdzie ulepszać, a gdzie nie. Grzybowy farsz składa się tylko z suszonych borowików i cebuli oraz kilku dodatków.

barszcz z uszkami w filiżance
fot. Canva
Zeskanuj dziś kartę Lidla przy kasie. Masło dostaniesz za grosze

Uszka w wigilię

Gessler radzi, by przygotowanie uszek, które nazywa jubilerską pracą, zostawić sobie na wigilię. Opcjonalnie można też zamrozić je – ale oczywiście na surowo. Wtedy tuż przed podaniem barszczu należy wrzucić je do gorącej wody.

Składniki

  • 3 garście suszonych borowików
  • 500 g mąki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie

Przepis Magdy Gessler na uszka do barszczu

Grzyby zalewamy wodą. Dodajemy jedną pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Stawiamy na palniku i gotujemy do miękkości.

Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię na łyżkę roztopionego masła. Smażymy, aż się zeszkli, a następnie zrzucamy do miseczki do przestudzenia, a najlepiej do schłodzenia w lodówce.

Mąkę przesiewamy z łyżeczką soli na stolnicę. W kopczyku robimy zagłębienie i dodajemy gorącej wody, zagniatając i lejąc tak długo, aż mąka będzie piła. Zagniatamy na lekkie, jednolite ciasto i przykrywamy gorącą miską, by odpoczęło.

Grzyby cedzimy, zostawiając wodę w misce. Wyjmujemy je z sitka na stolnicę i dokładnie siekamy. Dodajemy przestudzoną cebulę i łączymy składniki farszu w misce. Dodajemy łyżkę wody spod grzybów, pół łyżki bułki tartej i roztarte ziele angielskie.

Farsz odstawiamy do lodówki. W międzyczasie wałkujemy ciasto na uszka. Kroimy je nożem w kwadraciki, nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy do wypłynięcia.

Wypróbuj też przepis na idealną kiszoną kapustę i placki ziemniaczane bez nadmiaru tłuszczu .

talerz barszczu z uszkami
fot. Canva
To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Dodaj odrobinę do startych ziemniaków. Uwielbiane placki nie będą ociekać tłuszczem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy