Smakosze.pl
Makaron sojowy z mango i krewetkami

pixabay.com

Makaron sojowy z mango i krewetkami

26 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Makaron sojowy z mango i krewetkami to proste i szybkie danie, które zasmakuje całej rodzinie. Potrawa ta pochodzi z kuchni orientalnej. Połączenie mango z miętą sprawia, że smak tej potrawy jest bardzo orzeźwiający. Jest to potrawa lekka i dietetyczna, niezawierająca glutenu. Jak wykonać makaron sojowy z mango i krewetkami?

Składniki na makaron sojowy z mango i krewetkami

  • 100 g makaronu sojowego,

  • 3 łyżki sezamu,

  • 200 g krewetek black tiger (mogą być mrożone) lub 150 g pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka,

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego,

  • 1/2 szklanki listków mięty,

  • 1 papryczka chili (lub mniej, do smaku),

  • 1 mango,

  • 1 i 1/2 łyżki startego imbiru,

  • opcjonalnie 1 łyżka liści kolendry,

  • 2 duże ząbki czosnku.

Sos:

  • sok z 2 limonek,

  • 1 łyżka sosu ostrygowego lub 2 łyżki sojowego,

  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego.

undefined

Makaron sojowy z mango i krewetkami - przygotowanie

W garnku zagotuj wodę, zdejmij z ognia, włóż makaron i mocz przez około 4 minuty. Odcedź wodę, makaron zalej zimną wodą,

Krewetki rozmroź, w razie potrzeby umyj (zachowaj ogonki), opłucz i wysusz.

Obierz mango, wykrój miąższ przy pestce i pokrój w kostkę.

Sos:

Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z cukrem, sosem ostrygowym lub sosem sojowym, odstaw.

Imbir i czosnek obierz, posiekaj lub zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek i smaż około 1 minuty, aż do zarumienienia. Dodaj krewetki i smaż przez około 2 minuty. Dodaj chilli, sezam lub pistacje i smaż przez kolejne pół minuty, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj makaron sojowy, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj posiekane mango i ponownie wymieszaj.

Przesuń zawartość patelni na bok, przechyl patelnię i w powstały dołek wlej składniki sosu. Trzymaj patelnię cały czas przechyloną tak, aby sos w dołku podgrzewał się na ogniu i redukował. Pogotuj go przez około 15-30 sekund aż zgęstnieje, następnie rozprowadź po całej patelni, wymieszaj. Posyp miętą i kolendrą, jeśli jej używasz.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, rozpływająca się w ustach golonka w miodzie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

Czytaj więcej >
szarlotka ze śliwkami

Przepisy

Bajecznie pyszna szarlotka ze śliwkami

Czytaj więcej >
Chleb ze smalcem

Przepisy

Niezawodny przepis na smalec z fasoli

Czytaj więcej >

Przepisy

Racuchy z jabłkiem i dynią - idealny deser na jesień

Czytaj więcej >
Kotlety mielone z kurkami

Przepisy

Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami

Czytaj więcej >