Makaron z krewetkami i pomidorami
pixabay.com

Makaron z krewetkami i pomidorami

Owoce morza w ostatnich latach stały się bardzo popularnym wyborem spożywczym Polaków. Kalmary, ośmiornica czy krewetki są dostępne w coraz większej ilości sklepów, dzięki czemu możemy częściej eksperymentować w kuchni sami, a nie tylko zamawiać owoce morza w restauracji. Zdecydowanie najczęściej decydujemy się na realizację przepisów z krewetkami. Dlatego dziś przychodzimy z przepisem na makaron z krewetkami i pomidorami w 2 różnych wersjach.

Makaron z krewetkami i pomidorami.

Tajemnym składnikiem, którego nie należy pomijać w trakcie przyrządzania makaronu z krewetkami, jest białe wino. Wino dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku, jest doskonałym uzupełnieniem każdego sosu, szczególnie w przepisach na dania kuchni włoskiej. Do przygotowania makaronu z krewetkami i pomidorami możemy użyć takiego białego wina, które pijemy na co dzień i które najbardziej nam smakuje.

Składniki:

· 2 ząbki czosnku

· 1 pęczek natki pietruszki

· 400 gramów pomidorów koktajlowych

· 20 krewetek tygrysich

· 300 gramów makaronu tagliatelle

· ½ szklanki białego wina wytrawnego

· 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

· 4 łyżki stołowe masła

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

Krewetki kupujemy w formie mrożonej, dlatego przed gotowaniem należy je odpowiednio wcześnie rozmrozić. Możemy pozostawić je na kilka godzin, aby rozmroziły się same pod wpływem temperatury pokojowej. Możemy jednak również rozmrozić je przy użyciu zimnej wody.

Po osiągnięciu przez krewetki odpowiedniej temperatury należy obrać je z pancerzy, ponieważ w przeciwnym razie będą nam później znacznie utrudniać jedzenie.

Warto również ponacinać grzbiety wszystkich krewetek, aby sprawdzić czy zostały oczyszczone. Jeśli nie, musimy wyciągnąć jelita (czarne nitki w środku krewetek).

Po ogrzaniu i oczyszczeniu krewetek należy je opłukać i pozostawić do wyschnięcia.

W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron. Pamiętajmy o jej posoleniu. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucamy do niej makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą przez producenta na opakowaniu. Możemy ugotować makaron zarówno na miękko, jak i al dente. W tym przepisie zdecydowanie lepiej jednak sprawdzi się nieco twardsze tagliatelle.

Odcedzając makaron, należy pozostawić ¼ szklanki wrzątku, w którym się gotował. Woda przyda nam się później przy tworzeniu sosu.

Pomidory koktajlowe dokładnie płuczemy. Kroimy je na pół lub w ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na głęboką patelnię wylewamy oliwę. Kiedy tłuszcz będzie już gorący, wrzucamy na nieco czosnek. Smażymy przez około 1 minutę. Następnie dodajemy masło i krewetki.

Smażymy całość przed chwilę, ciągle mieszając. Na tym etapie solimy wszystkie znajdujące się na patelni składniki.

Po chwili wlewamy wino i dorzucamy pomidory koktajlowe. Podczas gdy składniki będą się smażyć, możemy opłukać pietruszkę, posiekać ją i także dorzucić na patelnię.

Całość dokładnie mieszamy.

Po kilku minutach dodajemy do reszty składników makaron. Dolewamy również wodę, którą odłożyliśmy przy odcedzaniu.

Smażymy makaron z dodatkami i sosem przez około 3-4 minuty. Cały czas mieszamy.

Po upływie tego czasu zdejmujemy patelnię z ognia. Doprawiamy pieprzem i mieszamy.

Makaron z krewetkami i pomidorami podajemy na gorąco. Możemy udekorować danie natką pietruszki i kilkoma sztukami świeżych pomidorów koktajlowych.

Makaron z krewetkami i pomidorami oraz chili i cebulą.

Składniki:

· 1 cebula

· 2 ząbki czosnku

· 8 garści liści bazylii świeżej

· 1 papryczka chili

· 400 gramów pomidorów koktajlowych

· 20 krewetek tygrysich

· 300 gramów makaronu spaghetti

· ½ szklanki białego wina wytrawnego

· 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek

· 4 łyżki stołowe masła

· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)

Przygotowanie:

W przypadku realizowania tej wersji przepisu na makaron z krewetkami i pomidorami oraz chili cebulą również należy zacząć od rozmrożenia krewetek.

Kiedy krewetki się rozmrożą, należy oczyścić je z pancerzy i ewentualnych jelit, a następnie umyć i osuszyć.

W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron. Solimy i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy makaron i gotujemy na miękko lud al dente (według instrukcji na opakowaniu).

Podczas gdy makaron będzie się gotował, możemy zająć się warzywami. Obieramy więc zarówno czosnek, jak i cebulę. Czosnek kroimy w cienkie plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pomidory koktajlowe dokładnie myjemy i kroimy na połówki lub w ćwiartki. Podobnie postępujemy z papryczką chili.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, cebulę oraz chili. Smażymy je przez 3 minuty (do zrumienienia).

Następnie dodajemy masło i krewetki. Smażymy, ciągle mieszając. Po 2 minutach dorzucamy pomidory koktajlowe.

W międzyczasie odcedzamy makaron.

Do smażących się składników dolewamy białe wino. Podsmażamy przez 3 minuty.

Podczas gdy składniki na patelni będą się smażyć, płuczemy liście bazylii, siekamy je i dorzucamy na patelnię.

Jako ostatni dodajemy makaron.

Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Zdejmujemy z ognia.

Danie podajemy na gorąco. Dekorujemy listkiem bazylii.

Smacznego!

Bibliografia:

1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami-w-sosie-winno-maslanym

2. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-krewetkami-i-pomidorami

3. https://aniastarmach.pl/przepis/makaron-z-krewetkami/

4. https://www.poezja-smaku.pl/makaron-z-krewetkami-pomidorami-i-czosnkiem/

5. https://www.mojegotowanie.pl/przepis/tagliatelle-z-krewetkami-i-pomidorkami-koktajlowymi

Następny artykuł