Smakosze.pl
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

pixabay.com

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Małas Karolina

Udostępnij:

Kilka minut i gotowe! Pyszne i kolorowe danie z krewetkami, szparagami i pomidorkami, które zachwyci każdego fana makaronów.

Będzie idealnie nadawało się na krótki sezon szparagowy, który zaczyna się już niedługo i potrwa tylko do końca czerwca.

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: składniki

  • 200 g ulubionego makaronu z pszenicy durum

  • 250 g zielonych szparagów

  • 250 g surowych krewetek

  • 10 pomidorków koktajlowych

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • pęczek szczypiorku

  • pęczek natki pietruszki

  • sól i pieprz

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: przygotowanie

W dużym garnku solimy i zagotowujemy wodę na makaron (1 litr na 100 g makaronu). Makaron gotujemy kilka minut, aż będzie al dente. Zachowujemy kilka łyżek wody z gotowania i odcedzamy makaron na sicie.

Szparagi płuczemy, oczyszczamy i odcinamy zdrewniałe końcówki (ok. 1 cm od końca). Kroimy na mniejsze (2 cm) kawałki. Oddzielamy główki szparagów, a resztę kawałków gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie dorzucamy główki i gotujemy kolejne trzy minuty. Odsączamy je i wrzucamy do miski z lodem w kostkach na 1 minutę. Odsączamy ponownie.

Krewetki oczyszczamy z pancerzyków (można zostawić ogonki, ale niekoniecznie) i żyłek na grzbietach. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na połowy, czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, po czym dorzucamy czosnek. Smażymy, aż osiągnie lekko złoty kolor, po czym dorzucamy pomidory i smażymy kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Na końcu dodajemy krewetki i szparagi i smażymy wszystko kolejne trzy minuty, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dolewamy pozostałą po gotowaniu makaronu wodę, a następnie makaron. Mieszamy dokładnie i zestawiamy z ognia.

Tuż przed podaniem posypujemy makaron posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami: porady

Szparagi hartujemy w wodzie z lodem, by nie straciły kruchości po gotowaniu.

Dla podkreślenia smaku krewetek, możemy skropić gotowe danie sokiem z cytryny.

Do tego przepisu pasować będzie zarówno dłuższy makaron, jak np. spaghetti czy tagliatelle, ale też krótsze rodzaje, np. penne lub farfalle (czyli kokardki).

W wersji wegetariańskiej makaronu ze szparagami i pomidorkami można zamienić krewetki na kawałki tofu. Jeżeli dodatkowo wyeliminujemy masło, to danie będą mogły zjeść osoby na diecie wegańskiej.

Osoby, które w swoich daniach lubią odrobinę ostrości, mogą dodać pieprz cayenne lub świeżą papryczkę chili.

Małas KarolinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Chrupiące i obłędnie pysznie ziemniaczki pieczone według Nigelli Lawson

Czytaj więcej >

Przepisy

Paszteciki z kapustą i grzybami według Tomasz Strzelczyka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne, świąteczne ciasto bez pieczenia - szybki i tani przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki ziemniaczane po węgiersku

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta i sycącą zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Puree z dyni do obiadu

Czytaj więcej >