Makaron z wędzonym łososiem w kilka minut - najszybszy przepis
Na bazie kulinarnych eksperymentów z makaronem powstał makaron z wędzonym łososiem w pysznym sosie śmietanowym. Proste składniki, które z łatwością możemy dostać w okolicznych sklepach, pomogą nam wyczarować danie, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny lub jako posiłek na romantyczną kolację. Wędzony łosoś jest uważany jako towar wykwintny, a jego popularność dopiero stopniowo wzrasta. Z pewnością wybranek lub wybranka naszego serca doceni kunszt przygotowania makaronu w morskiej aranżacji.
Wędzony łosoś
Śmiało można stwierdzić, że łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb. Jego dość tłuste, lekko różowe mięso zawiera spore ilości kwasów omega-3 oraz zbawiennych dla naszego organizmu witamin i wartości odżywczych. Dużą popularnością cieszy się łosoś wędzony, który pojawia się coraz częściej na naszych stołach zarówno w formie przystawki jak i dania głównego. Można go spożywać na kanapce, zawijać w roladki lub zapiekać w cieście francuskim, a także dodawać do makaronów.
Możemy wyróżnić dwa sposoby wędzenia łososia: na zimno i na ciepło. Ryba wędzona na zimno jest wystawiana na temperaturę nie wyższą niż 30 stopni. Dzięki temu powolnemu procesowi a także przez użycie dość dużej ilości soli ma długi okres przydatności do spożycia. Przez to, że używa się niskiej temperatury, produkt zachowuje większość swoich wartości odżywczych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Łosoś wędzony na gorąco jest poddawany procesowi, który wykorzystuje temperatury przekraczające 80 stopni, dzięki czemu można do jego produkcji użyć mniej soli. Wiąże się to jednak z tym, że termin przydatności do spożycia jest zdecydowanie krótszy.
Łosoś jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego ciała. Znajdziemy w nim także bukiet równych witamin – witaminę A,D oraz E a także witaminy z grupy B. Warto także wspomnieć o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które pomagają nam zabezpieczyć się przed chorobami i stymulują prawidłowe działanie naszego organizmu.
Mimo wielu zalet, należy także wspomnieć o przeciwskazaniach do spożywania wędzonego łososia. Zawiera on bowiem wysoki poziom sodu, który jest niezbędnym dodatkiem w procesie produkcyjnym, przez to wyklucza on tę rybę z diety osoby chorej na nadciśnienie bądź na nerki. Ponad to nie jest zalecany dla kobiet w ciąży, chyba, że ryba była młoda i pochodziła z wiarygodnego źródła. Wtedy ciężarna może od czasu do czasu cieszyć się smakiem łososia jednak musi go przyrządzić w temperaturze wyższej niż 60 stopni.
Czym kierować się przy wyborze najlepszego łososia wędzonego? Tutaj najważniejszym punktem jest producent. Marka pod którą występuje ryba na sklepowych półkach musi być sprawdzona i z odpowiednią renomą i historią, gdyż tylko wtedy mamy pewność, że mięso które kupujemy jest najlepszej jakości a co za tym idzie – jest dla nas zupełnie bezpieczne.
Przepis na makaron z łososiem wędzonym
Do przygotowania pysznego makaronu z łososiem potrzebujesz:- opakowanie makaronu tagliatelle-250g śmietany 18%- 200g wędzonego łososia w plastrach- opakowanie tartego parmezanu-sól, pieprz- dwa trójkąty serka topionego śmietankowego
Przygotowanie tego dania rozpocznij od zagotowania wody na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć do garnka opakowanie makaronu. Pamiętaj aby wcześniej dobrze osolić wodę. Po paru minutach makaron powinien być już gotowy – musi być al dente. Podczas odcedzania klusek odlej sobie pół szklanki wody od gotowania, później posłuży nam do sosu.
Następnie zabierz się za uszykowanie sosu śmietanowego. Na patelni podgrzej śmietanę wraz z wodą od makaronu. Dorzuć dwa trójkąty serka topionego – nada on aksamitnego smaku i delikatnie zagęści sos. Dopraw solą oraz pieprzem.
Gdy sos będzie gotowy dodaj do niego makaron i zamieszaj. Wszystko posyp tartym parmezanem. Wszystkie składniki powinny dokładnie się połączyć. Na koniec dorzuć kawałki wędzonego łososia. Potrzymaj na patelni jeszcze przez 2-3 minuty, aby mięso stało się ciepłe i od razu podawaj.