Makaron ze szpinakiem i parmezanem
pixabay.com

Makaron ze szpinakiem i parmezanem

To wegetariańskie danie urzeka swoją prostotą. Ma piękny, zielony kolor, intensywny aromat, a dzięki dodatkowi sera rozpływa się w ustach. Makaron ze szpinakiem jest pyszny, bardzo szybki w przygotowaniu, zawsze się udaje i smakuje wszystkim domownikom. W różnych wariantach tego dania możemy dodać suszone pomidory, mozzarellę, tofu lub kurczaka. Za każdym razem będzie smakować wyśmienicie!

Makaron ze szpinakiem i serem, sokiem wyciśniętym z cytryny, dwoma ząbkami czosnku i podsmażoną na maśle klarowanym cebulką to propozycja na zdrowy, ale pożywny obiad, który smakuje chyba każdemu. Możecie użyć do niego różnego rodzaju makaronów, na przykład penne, świderki, rurki czy muszelki. Zachęcam Was do eksperymentowania z włoskimi makaronami, takimi jak tagliatelle, orecchiette czy casarecce.

Szpinak - świeży czy mrożony?

Zimą najlepszy będzie świeży szpinak baby. Jeśli jednak robisz makaron latem, możesz sięgnąć zarówno po świeży szpinak, jak i mrożony. W pierwszym przypadku szpinak umyj, oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, sięgnij po tego, którego liście mrożone są w całości (jest lepszy niż ten rozdrobniony). Możesz rozmrozić go na trzy sposoby: odczekać aż się sam odmrozi, rozmrozić w kuchence mikrofalowej lub włożyć szpinak na patelnię, dodać odrobinę wody, przykryć pokrywką i wolno go podgrzewać. Po rozmrożeniu podgrzewaj go jeszcze chwilę, aby większość wody wyparowała. Jeśli rozmrażasz go naturalnie, odciśnij wodę z liści przy pomocy dłoni lub ręcznika papierowego.

Szpinak - najzdrowsze z warzyw

Wielu z nas, jako dzieci, nie miało zbyt wielu wartych wspomnienia kontaktów ze szpinakiem. Kojarzył się ze zdrowym warzywem, które trzeba jeść, mimo że nie ma się na to ochoty. Dobrze przygotowany i doprawiony szpinak jest jednak bardzo smaczny i to nie mit, że jest jednym z najzdrowszych warzyw. Odżywcze właściwości szpinaku znane były już w starożytnej Persji. Dzięki przeciwutleniaczom zawartym w liściach regularne jedzenie szpinaku chroni między innymi przed miażdżycą i rozwojem chorób nowotworowych. Warzywo to zawiera dużo magnezu i witamin, a jedzony w ciąży korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego płodu.

Przepis na makaron ze szpinakiem w sosie śmietanowym z tartym parmezanem

Składniki:

150 g makaronu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki 30%
pół szklanki tartego parmezanu
2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:

1) Makaron

Możesz zacząć od ugotowania makaronu, chociaż kolejność jest naprawdę wolna. Do tego przepisu możesz użyć makaronu penne, tagietelle, rurek, muszelek lub świderków. Może być to makaron zwykły, pełnoziarnisty lub bezglutenowy.

W garnku zagotuj wodę. Na 150 gram produktu użyj niecałych 2 litrów. Wsyp do niej płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oliwy. Po zagotowaniu umieść w wodzie makaron i gotuj al dente. Ugotowany makaron powinien być miękki i sprężysty. Makaron umieść w durszlaku i odcedź z niego wodę, a następnie przełóż go do miski lub z powrotem do garnka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą.

2) Szpinak

Szpinak umieszczamy na sitku i płuczemy pod bieżącą wodą. Cebulę obieramy, odcinamy oba końce i drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej masło klarowane. Na masło wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut, aż do zeszklenia się.

Gdy cebula już się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze przez około 2 minuty.

Na patelnię dodajemy umyty szpinak i smażymy pod przykryciem na małym ogniu około 1-2 minuty, aż zacznie mięknąć i zmniejszać swoją objętość.

Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Po chwili wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Cały czas mieszamy.

Pod koniec dodajemy ¼ szklanki startego parmezanu i gotujemy jeszcze 1-2 minuty, aż do rozpuszczenia się sera. Pozostałą część używamy do dekoracji makaronu.

Gotowy szpinak przekładamy go do miski lub garnka z makaronem i delikatnie mieszamy łyżką.

Podajemy ze startym parmezanem. Możesz jednak poeksperymentować z innymi serami, na przykład cheddarem, fetą, serem kozim lub gorgonzolą.

Na koniec nasze danie dekorujemy świeżymi listkami szpinaku lub bazylii.

Jeśli zasmakował Ci makaron z tego przepisu, koniecznie wypróbuj makaronu ze szpinakiem, serem i suszonymi pomidorami albo wersji z tofu. Smacznego!

Następny artykuł