Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Dodaje taki składnik, że niektórzy łapią się za głowy
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.09.2023 19:04

Makłowicz robi sernik według dawnej receptury. Dodaje taki składnik, że niektórzy łapią się za głowy

sernik
Canva/NexTser, Facebook/ Robert Makłowicz

Sernik jest jednym z najbardziej lubianych ciast przez Polaków. Robert Makłowicz podczas pieczenia sernika korzysta z rodzinnej receptury. Do sernika dodaje pewien składnik, który zwykle mamy w kuchni. Polecamy rodzinny przepis Roberta Makłowicza na to pyszne ciasto. 

Sernik, czyli ciasto, które uwielbiamy

Sernik możemy przyrządzać na wiele sposobów. Podajemy go z polewą czekoladową, brzoskwiniami, czy na kruchym spodzie. Robimy też sernik na zimno, który jest dość popularną wersją lubianego wypieku. Receptura na przygotowanie sernika bywa przekazywana z pokolenia na pokolenie.

Właśnie z takiej rodzinnej receptury korzysta Robert Makłowicz. Jednak do sernika dodaje ziemniaka, który wpływa na puszystość ciasta. Robert Makłowicz sernik podaje z wybornym musem wiśniowym. Polecamy jego przepis na to znakomite ciasto. 

sernik
Canva/gmnicholas
Od lat robię ten turecki dżem z pigwy. Cudownie rozgrzewa i doskonale smakuje

Jak zrobić sernik od Roberta Makłowicza?

Składniki:

  • 1 kg mielonego sera z mielonym twarożkiem śmietankowym
  • 300 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżki zgniecionych ziemniaków
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 8 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • cytryna
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  • masło i mąka do formy
  • 500 g mrożonych wiśni
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka mielonych goździków
  • kawałek kory cynamonu

W misce mieszamy ser, ziemniaki, cukier puder, mąkę i żółtka. Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywno. Delikatnie mieszamy i dodajemy startą skórkę z cytryny, bakalie i wanilie. Przekładamy do formy, którą wysmarowaliśmy masłem i oprószyliśmy mąką.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i sernik pieczemy około 60 minut. Gdy wystygnie to sernik kroimy. Przygotowujemy mus wiśniowy. W rondelku gotujemy wiśnie z dodatkiem wody, cukru, goździków i cynamonu. Gotujemy około 30 minut.

Sernik z musem wiśniowym, czyli jest pysznie

Następnie po ugotowaniu miksujemy na gładki mus. Polewamy porcje sernika musem wiśniowym. Tak przygotowany sernik zachwyca bogactwem smaków. Smak sernika doskonale łączy się z wiśniami, cytryną i goździkami.

Sernik od Roberta Makłowicza będzie idealnie pasował na przyjęcia okolicznościowe i spotkania z rodziną oraz znajomymi. Warto przygotować taki sernik, bo jego smak jest wyjątkowy. Pisaliśmy, co zrobić, żeby sernik nie opadał. Podawaliśmy też przepis na sernik od Anny Lewandowskiej. 

sernik
Canva/duckycards

Źródło: rmf.fm